23 / 04 / 2024

Yeşil dostu sertifika dönemi başladı!

Yeşil dostu sertifika dönemi başladı!

Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa, "Müşterilerin tutum ve davranışlarına ilişkin son yıllarda yapılan araştırmalar, yeşil ürünlerin yanı sıra yeşil mekânların da önem kazandığını gösteriyor.



Belirlenen alanlarda çalışanlar ve müşteriler, sertifikasyon yoluyla, çevresel duyarlılıklarını belgelendiren firmaları ayırt etme imkânına sahip olacaklar. Sertifika sahibi firmalar ise çevresel duyarlılık konusunda yaptıkları çalışmaları şeffaf bir denetim sürecine açarak, sektörde sürdürülebilir rekabet avantajı ile karlılık artışı, müşteri taleplerini ve gelişen ihtiyaçları karşılayarak yeni müşteriler kazanma ve müşteri sadakatini artırma gibi avantajlar kazanacaklar" dedi. 

Sürdürülebilirlik Akademisi, sürdürülebilir iş modellerinin gelişimi için önemli bir adım atıyor. Perakende ürün ve hizmet sunulan alanlar, mağazalar, marketler, AVM'ler, ofisler, restoranlar, okullar ve hastanelerin yönetim modelleri 'Yeşil Dostu- Green Check' Sertifika ile belgelendirilecek. 


Sürdürülebilir iş modellerine geçişi hızlandırmayı hedefleyen "Yeşil Dostu" Sertifika, belgelendirme kuruluşu Bureau Veritas ile birlikte geliştirildi. 

"Yeşil Dostu-Green Check Sertifika", çevre yönetimi, enerji yönetimi, su yönetimi, atık ve geri dönüşüm, karbon ayak izi gibi kriterler üzerinden yapılan değerlendirmeyle verilecek. Marketler, mağazalar, AVM'ler, ofisler, restoranlar, okullar ve hastaneler kriterleri yerine getirmede başarı sağlamaları durumunda "Yeşil Dostu Sertifika" almaya hak kazanacak. 


Yeşil Dostu Sertifika, ülkede en geniş paya sahip sektör olan hizmet sektöründe yer alan firmaların iş modellerinin çevresel anlamda gerekli kriterleri sağlamadaki performanslarını değerlendirmeye yönelik olacak. Sertifika; iklim değişikliği, küresel ısınma, su" kaynaklarının giderek azalması gibi sürdürülebilir gelecek için önemli konularda, kurum ve markaların doğru standartlarla yönetilmelerini, enerji ve kaynak kullanımını daha verimli olarak yapmalarını sağlayarak giderlerini azaltmalarını ve böylece kârlılıklarını da artırarak rekabet avantajı sağlamalarına yardımcı olmayı hedefliyor. 


Koçtaş ve Anel'den çevre işbirliği Koçtaş ve Anel Doğa işbirliğiyle Türkiye genelinde 20 ilde bulunan 43 Koçtaş mağazasında oluşturulan atık toplama noktaları ile geri dönüşüme katkı sağlanması hedefleniyor. 

Koçtaş mağazalarında oluşturulan elektronik atık toplama noktalarında, kullanım süreleri dolmuş, klimadan buzdolabına, elektrikli süpürgeden pilli hesap makinesine kadar tüm elektronik ürünler herhangi bir ücret talep edilmeden alınarak geri dönüşüm malzemesi olarak kullanılıyor. Toplanan elektronik atıklar, Anel Doğa'nın Kocaeli Kartepe'deki entegre tesisinde geri dönüşüme kazandırılıyor. Atık malzemelerin sökülüp ayrıştırılarak, hammadde olarak imalat sürecine yeniden kazandırılmasının sağlandığı bu proje ile; hem atık malzemelerin çevreye saçılmasının engellenmesi, hem de elektronik malzemelerin içindeki sağlık tehdidi yaratan atıkların bertaraf edilmesi hedefleniyor. Başlangıç olarak iki yıl sürecek şekilde planlanan bu iş birliğiyle atık miktarı azaltılarak doğal kaynakların korunması amaçlanıyor. 

Proje kapsamında çevre kirliliğinin önüne geçirilerek doğanın korunmasına yardımcı olunacak ve sürdürülebilir üretim süreci yaratılarak ülke ekonomisine katkı sağlanacak. 


Dünya


Geri Dön