20 / 04 / 2024

Yıkılan Münif Paşa Konağı otopark oldu!

Yıkılan Münif Paşa Konağı otopark oldu!

Cağaloğlu’ndaki “Pembe Köşk" olarak da bilinen, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin Genel Merkez Binası olarak da bir dönem kullanılan tarihi Münif Paşa Konağı’nın alanı otopark alanı oldu.



Cağaloğlu’nda bulunan ve “Pembe Köşk" olarak da bilinen, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin Genel Merkez Binası olarak da bir dönem kullanılan tarihi Münif Paşa Konağı’nın alanı otopark alanı olarak kullanılıyor.

Otel yapmak için 2012 yılında bir şirket tarafından satın alınan konak, uzun bir süredir çökme riskiyle karşı karşıya. İstanbul 4 Numaralı Koruma Kurulu Heyeti, geçtiğimiz şubat ayında bölgede yaptığı incelemeler kapsamında insan sağlığı için risk taşıyan atıl halde bulunan konağın sökülerek yıkılmasına karar verdi. Yıkım sırasında konağın bazı bölümleri iş makineleri kullanılmadan sökülerek, yapılacak otelde kullanılmak üzere koruma altına alındı.

Şubat ayı sonlarında yapılan bu yıkım sonrası tarihi konağın bulunduğu 321 Ada 44 Parsel tamamen mıcır ile doldu. Bir süre sonra da otopark olarak kullanılan arazi günlüğü 20 liradan semt esnaflarının kullanımına açıldı. Daha önce de bölgede otopark faaliyeti yapan kişiler, kamera ile görüntü almasını engelleyerek, arazinin otopark olarak kullanılmadığı gibi içinde yer alan araçların tümümün konağı satın alan şirketin araçlarının olduğunu iddia etmişlerdi.

Yıkılsa bile yerine bire bir aynısının yapılması gerekiyor

Münif Paşa Konağı 1977 yılında Anıtlar Kurulu tarafından 1’inci Derece Tarihi Yapı olarak tescil edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının Yapı Esasları ve Denetimine Dair Yönetmeliğine göre, tescilli yapıların yıkılması durumunda aynı oturum üzerine projelendirilerek yeniden yapılması zorunlu. Ancak aradan geçen yaklaşık 3 aya rağmen bu alanda henüz otel yapımına başlanmadı.

İttihat ve Terakki’nin binasıydı

Eski Maarif Nazırı Münif Paşa'nın yaptırdığı konak, 1908 - 1918 yılları arasında Osmanlı'nın fiilen yönetildiği bir yer olarak biliniyor. Bu dönem İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından kullanılan konak, yapımında kullanılan ahşabın rengi nedeniyle "Kırmızı Köşk" denildi. Daha sonraları renginin solmasıyla birlikte konağa, “Pembe köşk" adı verildi.


Geri Dön