19 / 04 / 2024

Yılın ilk 7 ayında 220 inşaat işçisi hayatını kaybetti!

Yılın ilk 7 ayında 220 inşaat işçisi hayatını kaybetti!

Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı M. Nazım Yavuz, "Sadece Temmuz ayında yaşanan iş kazalarında 133 işçiyi kaybettik. 13 işçinin ölüm sebebi ise 'yüksekten düşme' oldu. Öümle sonuçlanan iş kazalarının yüzde 20'si inşaat sektöründe görüldü''dedi.



Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı M. Nazım Yavuz, 2016 yılının ilk yedi ayında inşaat sektöründe en az 220 işçinin kazalarda hayatını kaybettiğini, 146 işçinin ise yüksekten düşerek öldüğünü belirterek, "Sadece Temmuz ayında yaşanan iş kazalarında 133 işçiyi kaybettik. 13 işçinin ölüm sebebi ise 'yüksekten düşme' oldu. ölümle sonuçlanan iş kazalarının yüzde 20'si inşaat sektöründe görüldü. Bu yılın ilk 7 ayında en az 1049 işçimizi kaybettik. Bu üzücü kayıpların önlenmesi için hepimize görev düşüyor. ÇATIDER olarak işçi ve işverenlere eğitim vererek, bu tabloyu değiştirmeye çalışıyoruz" dedi. ÇATIDER Başkanı Nazım Yavuz, çıkartılan yasalar, düzenlemeler ve alınan tedbire rağmen iş kazalarının üzücü can kayıplarına yol açmaya devam ettiğini açıkladı. 


10 yılda 10 bin kayıp 


Nazım Yavuz, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2016 yılının ilk yedi ayında 1049 işçinin iş kazalarında hayatını kaybetmesinden çok derin üzüntü duyduklarını belirterek, şöyle konuştu: "Türkiye'de geçtiğimiz 10 yılda meydana gelen iş kazalarında 10 bini aşkın işçimizi kaybettik. En fazla işçi ölümü yaşanan iş kollarından birini, inşaat sektörü oluşturuyor. 


Bu yıl Ocak ve Temmuz arasında 7 ayda toplam 220 inşaat işçimiz, iş kazalarında hayatını kaybetti. 146 işçi ise yüksekten düşerek öldü. Temmuz ayında 133 işçi hayatını kaybederken, bu kaybın yüzde 20'si inşaat sektöründen. Yüksekten düşme sebebi ile ise sadece Temmuz ayında 13 insanımız öldü. Bu acı kayıpları yaşamamak için çok daha etkili tedbir almamız gerekiyor." 


"Eğitimsizlik, ihmal" 


Nazım Yavuz, inşaat sektöründe meydana gelen kazaların ilk sırasında 'yüksekten düşme' olaylarının bulunduğunu, malzeme düşmesi ve sıçramasının da kazalara yol açtığını ifade ederek şöyle devam etti: "Kazaların en başta gelen sebepleri arasında, eğitimsizlik, ihmal, işyerlerinde güvenlik tedbirinin alınmaması ve işverenin bu tür önlemleri maliyet olarak görmesi var. Standart bir iskele, uygun bir emniyet kemeri, kenar korumaları yahut da en basitinden bir ağ gerilmesi bile düşmeleri önemli ölçüde azaltabilir. İş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilincimizi de eğitimlerle arttırmak zorundayız." İş kazalarının yüzde 98'inin insan hatasından kaynakladığını belirten Nazım Yavuz, tehlikeli mesleklerden biri olan çatıcılıkta, yüksekte çalışma ve iş güvenliği konularında eğitim ve sertifika sahibi olmak gerektiğini kaydetti. 



Evrensel



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;


İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre; 2016 yılının ilk yedi ayında 1049 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti. Bunlardan 220'si inşaatlardaki kazalarda can verdi. 146 işçi ise yüksekten düşerek öldü. Bu kadar insanın iş kazasında hayatını kaybetmesinin çok acı bir tablo olduğunu söyleyen Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı Nazım Yavuz, yapılan yasal düzenlemeler ve alman önlemlere rağmen iş kazaları sonucu üzücü can kayıpları yaşandığını söyledi.


İş kazalarının yüzde 98’inin insan hatasından kaynakladığını belirten Yavuz, “Tehlikeli mesleklerden biri olan çatıcılıkta, yüksekte çalışma ve iş güvenliği konularında eğitim ve sertifika sahibi olmak gerekiyor. Konuyla ilgili hem ustalara hem de işverenlere eğitimler veriyoruz. Bu eğitimleri arttırmalıyız" dedi.



Yeni Şafak


Geri Dön