Yılın ilk yarısında satılan konut sayısı şaşırttı!
TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda yılın ilk yarısında 2022 yılındakine yakın konut satıldığını belirtti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı haziran ayı konut satışı istatistiklerini geçtiğimiz günlerde resmen açıkladı.
Açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde konut satışı sayısı, Haziran ayında geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 35,8 artışla, 107 bin 723'e yükseldi.
Verilen detaylara göre mega kent İstanbul, 17 bin 656 ile haziranda en çok konutun satıldığı şehir oldu. İstanbul’u 9 bin 428 konut satışıyla Ankara, 5 bin 987 ile İzmir izledi.
Konut satışı sayısının en az olduğu şehirler de 38 konutla Ardahan, 62 ile Bayburt ve 81 konutla Hakkari şeklinde sıralandı.
Konut satışları ve konut fiyatları gündemdeki yerini korurken, İktisatçı akademisyen, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi, TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara da konu ile ilgili yine çok önemli bir paylaşım yaptı.
Prof. Dr. Ali Hakan Kara, resmi X hesabı https://twitter.com/ali_hakan_kara üzerinden yaptığı paylaşımda “Yılın ilk yarısında 2022 yılındakine yakın konut satılmış. 2022’de konut kredisi boldu, enflasyon çılgınca fırlamıştı, kredi faizi %18’di. Peki konut kredisinin kısıldığı ve faizin %43 ile tarihi zirvelerde olduğu bu dönemde ne oluyor? Sadece altın fiyatlarıyla bu açıklanamaz.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Ali Hakan Kara’nın paylaşımı şu şekilde:
Yılın ilk yarısında 2022 yılındakine yakın konut satılmış.
2022’de konut kredisi boldu, enflasyon çılgınca fırlamıştı, kredi faizi %18’di.
Peki konut kredisinin kısıldığı ve faizin %43 ile tarihi zirvelerde olduğu bu dönemde ne oluyor? Sadece altın fiyatlarıyla bu açıklanamaz.
Prof. Dr. Ali Hakan Kara’nın paylaşımına gelen yorumlar şu şekilde:





