25 / 04 / 2024

Yüksek faizli krediyi yapılandırırken dikkat!

Yüksek faizli krediyi yapılandırırken dikkat!

Kamu bankaları daha önce konut kredisi kullananlara düşük faizle yapılandırma fırsatı sunuyor. Konut kredisi yapılandırmak isteyen vatandaşlar da kamu bankalarına akın ediyor. Fakat uzmanlar tüketicileri "Her yapılandırma avantajlı olmayabilir" şeklinde uyarıyor...



Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın mevcut konut kredilerinde faizi yüzde 0.99'la yeniden yapılandırıyor. Bunun üzerine vatandaş harekete geçri. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre; Ağustos ayında kamu bankalarının başlattığı faiz düşüşünden önce 500 bin TL konut kredisi kullanan bir kişi, 1.55 faizle aylık 9.203 TL öderken, 0.99 faizle kredi taksiti 7.138 TL'ye iniyor.

Konut kredisini yapılandırmak isteyen vatandaşlar bankaya koştu. Uzmanlar da vatandaşları uyardı. Uzmanlar, yapılandırmanın her durumda karlı olmayabileceğini söylüyor. Uzmanlar, vatandaşların yapılandırma yapmadan önce erken ödeme cezası ve dosya masraflarını hesaplaması gerektiğini ifade ediyor. Tüketicinin Korunması Kanunu'na göre, erken ödemelerde kalan vadesi 36 aydan az olanlara yüzde 1, 36 aydan fazla olanlara yüzde 2 üzerinden ceza hesaplanıyor.

Yüksek faizli krediyi yapılandırırken dikkat!

Uzmanlara göre, yapılandırma yapılırken en çok şimdiye kadar ödenen toplam faize, kalan vadeye, masraflara da dikkat edilmesi gerekiyor. Yeniden yapılandırma sırasında 36 ay vadeli ve üzeri konut kredileri için yüzde 2, 36 ay vade altındaki konut kredileri için ise yüzde 1 erken ödeme cezası ve dosya masrafları istenebiliyor.

Uzmanlar, ekspertiz ücretini, dosya masraflarını ve sigorta masraflarını da hesaba katmak gerektiğinein altını çizdi.

Konut kredisi yapılandırma nasıl yapılır?
 


Geri Dön