25 / 04 / 2024

Yüksel İnşaat için kritik günler!

Yüksel İnşaat için kritik günler!

İhtilaflı alacaklılar, Yüksel İnşaat’ın 200 milyon dolarlık borcunu yeniden yapılandırma planına karşı çıkarak, borçların tamamen ödenmesini istedi.



Gebze-İzmir otoyolu konsorsiyumundan da çıkmak zorunda kalan Yüksel Holding’e bağlı Yüksel İnşaat’da alacaklılar yeniden yapılandırma planına karşı çıktı. Şirket 10 Kasım’a kadar borçlarını yeniden yapılandıramazsa temerrüte düşecek.


Yüksel Holding’e bağlı Yüksel İnşaat’ın 2010’da uluslararası piyasalarda ihraç ettiği yüzde 9.5 kupon ödemeli 200 milyon dolar tutarındaki tahvilin vadesi 10 Kasım’da dolacak. Tahvil, şirketin toplam borçlarının yarısına denk geliyor. Ancak borçların yüzde 20’sini elinde bulunduran bir grup alacaklı Thomson Reuters  servislerinden IFR’a yeniden yapılandırma planlarını engellemeye çalışacaklarını belirtti. IFR’a konuşan bir alacaklı, “Parasının nereye kaybolduğunu öğrenmek isteyen bir grup oluşuyor” dedi. Söz konusu grup borcun yüzde 25’inden fazlasını temsil eder hale gelirse yeniden yapılandırma planını engelleyebiliyor. Plan hakkında itfa tarihinden bir gün önce İngiltere yüksek mahkemesinde dinleme oturumu düzenlenecek. Yüksel İnşaat eğer yeniden yapılandırma planını kabul ettiremezse iflas edeceğini ve bankalara borçlarında da temerrüte düşeceği uyarısında bulundu.


Şirketin hazırladığı plana göre, yeniden yapılandırma planı kabul edildiği gün alacaklılara 110 milyon dolar ödeme yapılacak. Ayrıca 2016 Mart itfalı 40 milyon dolar yeni bir tahvil ihraç edilecek. Bu tahvilin vadesi dolduğunda yatırımcılar kupon ödemeleri dahil alacaklarının yüzde 71’ini geri almış olacak. Borçların kalanı ise silinecek.  


Çubuklu arazisi borcu ödeyecek


Aralarında Ashmore, Outrider, DuPont ve Sparinvest’in de bulunduğu alacaklılar yeniden yapılandırma planını kabul etti. Buna göre Yüksel İnşaat 110 milyon dolarlık geri ödeme için finansmanı köprü kredisi ile sağlayacak. Şirkete yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre, daha sonra 40 milyon dolarlık son ödeme ile köprü kredisinin geri ödenmesi için “en değerli varlığı” Çubuklu arazisi satılacak. Planı kabul etmeyen alacaklı grubu ile ihtilaf bu noktada başlıyor. Yüksel İnşaat’ın nakit para ile Çubuklu arazisinin bir kısım hissesini Yüksel Holding’e devrettiğini savunan ve bu kaynakların kullanılarak borçların ödenmesini isteyen ihtilaflı alacaklılar, Yüksel İnşaat’ın tahvil ihracıyla borçlarının hepsini geri ödemesi teklifini şirkete ve diğer alacaklılara kabul ettirmeye çalışıyor.    


Vatan


Geri Dön