27 / 04 / 2024

Yunanistan, Ege adalarını satışa çıkarmadı

Yunanistan, Ege adalarını satışa çıkarmadı

Mali krizdeki Yunanistan'da tartışma konusu olan ada satışlarının ayrıntıları belli oldu. Yunan Parlamentosu'nda onaylanan yasaya göre satışı ve kiralanması planlanan varlıklar arasında Ege adaları yok



Yunanistan'ın ekonomik krizi aşabilmesi için devlet arazilerinin satışa çıkartılmasını ya da bunların turistik amaçlı kiralanmasını öngören yasa parlamentoda onaylandı. Ancak Yunanistan'ın Türkiye, Makedonya ve Arnavutluk'a yakın bölgelerdeki devlet arazileri özellikle Avrupa vatandaşı olmayan yatırımcılara yine kapalı olacak. Yeni hazırlanan yasaya göre Selanik, Kavala, Halkidikya Yarımadası, Girit Adası, ülkenin batısında kalan Korfu ve Kefalonya gibi turistik adalardaki devlet arazileri ve taşınmazları Avrupalı olsun olmasın tüm yatırımcılar tarafından satın alınabilecek ya da turistik amaçlı kiralanabilecek. Bu bölgelerde yeni yatırımlar yapılabilecek.

12 ADA SINIRI

Yunan hükümetinin buradaki asıl amacı, sınıra yakın olmayan Selanik yakınlarındaki Halkidikya Yarımadası, batısındaki adaları ve Girit Adası'ndaki satış ambargosunu kaldırmak. Böylece, buradaki turistik tesislere her zaman ilgi gösteren ve AB vatandaşı olmayan zengin Rus, Arap ve Asyalı işadamlarına yatırım yapmalarını sağlamak. Bu bölgelerdeki yatırım projelerinden arzu eden Türk vatandaşları da yararlanabilecek. Ne var ki Türkiye ile deniz sınırı oluşturan Midilli, Sakız gibi ya da turistik Santorini ve Mykonos gibi turistik adaları da kapsayan 12 adaların statüsü, kara sınırındaki Meriç Bölgesi hatta Rodop gibi Batı Trakya ile Arnavutluk ve Makedonya Cumhuriyeti'ne sınır oluşturan bölgeleri 'ulusal güvenlik' gerekçesiyle muafiyetini korumaya devam edecek. Yani bir Türk vatandaşının adalarda ya da sınıra yakın olan bölgelerde arazi ya da bir taşınmaza sahip olabilmesi için yine Yunan Savunma Bakanlığı'na bağlı kurumların ve İçişleri Bakanlığı'nın onayını alması gerekecek.

BORSA YÜZDE 4 YÜKSELDİ

IMF ve AB Merkez Bankası müfettişleri 110 milyar euroluk mali yardım paketinin 12 milyar euroluk 5'inci dilimini serbest bırakarak Yunanistan'a verilmesine yeşil ışık yaktı. Başbakan Papandreu da yalnız AB ülkelerinden 65 milyar euroya dayanan 'ek bir mali yardım' daha alabilmek için dün EUROGROUP başkanı Jean Claud Juncker ile görüştü. Buna karşılık Yunanistan'daki kamu sektörünün özelleştirilmesi için 'Bağımsız bir özelleştirme dairesi' oluşturululdu. Tüm bu gelişmeler uzun süredir can çekişen Atina borsasının yüzde 4 oranında bir yükseliş kaydetmesini sağladı.
Sabah


Geri Dön