24 / 04 / 2024

Yunus Emre Enstitüsü Fransa'da açılacak

Yunus Emre Enstitüsü Fransa'da açılacak

Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki akşam Fransa ziyaretini tamamlarken Avrupa'da yaşayan Türklere seslenmeyi ihmal etmedi



Zenith Salonu'ndaki `Paris Buluşması'na gelişte alkışlarla karşılanan Erdoğan çifti salondakilere karanfil attı. Avrupalı Türkleri entegrasyona teşvik ederken asimilasyon baskısını `insanlık suçu' diye niteleyen Başbakan, Almanya'nın Goethe, İspanya'nın Cervantes Entitüsü'nün izinden giden Yunus Emre Enstitüsü'nden Fransa'da da açacaklarını duyurdu.

`Benim kardeşim entegre olur...'
`Türkiye'nin AB'ye yük olmaya değil, yük almaya gittiği, vizyon ve güç katacağını', 5.5 milyon Türk vatandaşının Avrupa'da yaşadığını, Avrupa'nın bazı ülkelerinin toplam nüfusundan daha fazla Türk'ün zaten Avrupa'da olduğunu anlatan Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğine ikna için Alman Başbakanı Angela Merkel'i ağırladıktan sonra Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye konuk olduğuna dikkat çekti. "Bunlar yeterli değil. Sizler, Avrupa ülkelerinde yaşayan kardeşlerim, bütün sosyal, siyasi ve ekonomik hayat içinde yerinizi alacaksınız" diyen Erdoğan, "İki şeyi birbirine karıştırmayın; entegrasyon ile asimilasyon farklı... Benim kardeşim bulunduğu ülke ve topluma entegre olmada asla sorun çıkarmaz. Birlikte yaşayacaksak entegrasyonu ortaya dört dörtlük koymamız lazım. O toplumun dilini de en kısa zamanda benim insanım kavrayacak, öğrenecek" telkininde bulunup ekledi: "Sizden asimilasyon talebi, bir insanlık suçudur. Bunu kimse isteyemez. Kimse 'Sen değerlerinden vazgeç, kültürünü bırak, mensup olduğun medeniyeti terk et' diyemez. Herkes inandığı gibi yaşayacak, müdahale etmeyeceksin. Onun için o inandığını yaşama zeminini de hazırlayacaksın."

`Fransızlar Yunus Emre'ye sıcak'
Türkiye'da Alman ve Fransız eğitim kurumları olduğu gibi bu iki ülkede de Türk eğitim kurumları açılması önerisine Berlin'in ardından Paris'in de sıcak baktığını savunan Erdoğan, ayrıca talep olan ülkelerde Yunus Emre Enstitüsü kurduklarına dikkat çekti. Başbakan, enstitülerin Türkçe, Türk kültürü ve edebiyatını öğretmek amacını taşıdığını, ilkinin Bosna-Hersek'te kurulduğunu anlatıp "Şimdi Paris'te de kuracağız. Dostlarımızla görüşmelerini yaptık. Hepsi olumlu bakıyor" dedi. TRT'nin değişik dillerdeki yayınlarıyla dünyaya seslendiğini sözlerine ekledi.
Radikal


Geri Dön