25 / 04 / 2024

Yurt dışından konut satın alarak vatandaşlığı alan Türkler TBMM'de!

Yurt dışından konut satın alarak vatandaşlığı alan Türkler TBMM'de!

2015-2018 yılları arasında yurt dışından konut satın alan ve yabancı ülke vatandaşlığına geçen Türk vatandaşları ile yurt dışına giden öğrenci sayıları meclis gündemine taşındı..



Yurt dışından konut satın alarak vatandaşlığı alan Türkler TBMM de!

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, 2015-2018 yılları arasında yurt dışından konut satın alan ve yabancı ülke vatandaşlığına geçen Türk vatandaşları ile yurt dışına giden öğrenci sayılarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Salıcı sorularının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

CHP'li Salıcı önergesinde "Ülkemizde 2016 yılında maruz kalınan 15 Temmuz hain darbeigirişiminin ardından ilan edilen OHAL tedbirleri yaklaşık 2 yıl yürürlükte kalmış ve geçtiğimiz günlerde uzatılması gerek görülmeyerek kendiliğinden yürürlükten kalkmıştır. Ancak bu hafta itibariyle TBMM Genel Kurul gündemine getirilen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifinin TBMM'de görüşülüp onaylanmasının ardından OHAL dönemindeki kişi hak ve özgürlükleri ile mülkiyet haklarını ihlal edici çok sayıda kanun hükmü ülkemizde kalıcı hale gelecektir." dedi.

"OHAL tedbirleri altında geçen 2 yıllık süreçte kişi hak ve özgülükleri ile anayasal güvence altındaki mülkiyet hakkına yönelik ihlaller nedeniyle ülkemiz vatandaşları özellikle yabancı ülke vatandaşlığına geçebilmek, yabancı bir ülkeden konut almak ve de yabancı ülke eğitim kurumlarında eğitimlerini devam ettirebilmek adına daha önce hiç olmadığı kadar girişimde bulunmaya başlamışlardır." şeklinde açıklamalarda bulunan Salıcı bir örnek vererek bu bağlamda 3 soru sordu.

"Vatandaşlarımız Barselona'da en çok konut satışı yapılan yabancılar arasında üçüncü, yurt dışına en fazla öğrenci gönderen ülkeler arasında beşinci sırada. Bunun haricinde; yabancılara vatandaşlık vereceğini ilan eden ülkelere en çok başvuru yapanların ülkemiz vatandaşları olduğu da bilinmektedir."

Salıcı'nın soruları

1. 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında yurt dışından taşınmaz satın alan Türk vatandaşlarının sayısı kaçtır?
2. 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında yabancı ülke vatandaşlığına başvuran ve hak kazanan, yabancı ülke vatandaşlığına geçmesi nedeniyle Türk vatandaşlığından çıkarılan kişi sayısı kaçtır?
3. Yine aynı yıllarda eğitim amacıyla yurt dışına giden öğrenci sayısı kaçtır?


 


Geri Dön