28 / 03 / 2024

Yusufeli Barajı'na ulaşım 39 tünelle sağlanacak!

Yusufeli Barajı'na ulaşım 39 tünelle sağlanacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu "Türkiye'nin en yüksek barajına ulaşımı sağlayacak 39 tünelin kazı destekleme imalatlarını tamamlama aşamasına getirdik. Hedefimiz 69,2 kilometrelik bu zor yolu 2021 yılı sonunda bitirerek hizmete açmak" diye konuştu. 



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Yusufeli Barajı'na ve bölgede bulunan köylere ulaşımı sağlamak amacıyla başlatılan tünel ve köprülerin yapım çalışmalarının sürdüğünü belirterek "Türkiye'nin en yüksek barajına ulaşımı sağlayacak 39 tünelin kazı destekleme imalatlarını tamamlama aşamasına getirdik. Hedefimiz 69,2 kilometrelik bu zor yolu 2021 sonunda bitirerek hizmete açmak." açıklamasında bulundu. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Karaismailoğlu açıklamasında Artvin'de Çoruh Nehri üzerinde yapımı devam eden 270 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, kategorisinde ise dünyanın 3'üncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı'na ilçeyi şehir merkezine bağlayacak yolların yapımının sürdüğünü anlattı. 

Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralinin işletmeye açılabilmesi için amacıyla inşa edilen Yusufeli Barajı Relökasyon yollarının toplamda 69,2 kilometre olduğunu açıklayan Bakan Karaismailoğlu, proje bünyesinde 55,3 kilometre uzunluğunda tek tüp 39 adet tünelin yanı sıra 17 adet köprü, 4 adet özel yapım köprü ve 10 adet farklı seviyeli kavşak bulunduğunu açıkladı. 

Karaismailoğlu toplam 69,2 kilometre uzunluğuna sahip güzergahta, yolun tamamen bitümlü sıcak kaplama (BSK) yapılacağısöyleyerek, "Böylece Yusufeli-Artvin yolunu çok daha güvenli hale getirmiş olacağız ve kış aylarında aylarca kapalı olmasının da önüne geçeceğiz. Tam anlamıyla dağları delerek 39 tünelle geçtiğimiz güzergah ile 12 ay boyunca Yusufelili vatandaşlarımızın güvenle yolculuk yapmasına olanak sağlamış olacağız." ifadelerini kullandı. 

Projenin Kuzey-Güney koridorunda olup, Artvin'i Erzurum'a bağladığını anlatan Adil Karaismailoğlu, yatırımın tamamlanmasıyla beraber Türkiye'nin enerji ihtiyacına önemli bir katkı sunacak Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralinin baraj yollarının tamamlanacağını ve barajın faaliyetine başlamasının önünün açılacağını söyledi.

Karaismailoğlu, yapım çalışmalarının hızla sürdüğünü anlatarak, şu açıklamalarda bulundu:

"Projede Tünel Kazı-destekleme imalatı olarak 54,3 kilometrelik, kaplama betonu imalatı olarak da 32,4 kilometrelik kısmı tamamladık. Türkiye'nin en yüksek barajına ulaşımı sağlayacak 39 tünelin kazı destekleme imalatlarını tamamlama aşamasına getirdik. Köprü imalatlarının yüzde 78'lik ve özel tasarım köprülerin ise yüzde 55'lik kısmını tamamladık. Hedefimiz 69,2 kilometrelik bu zor yolu 2021 sonunda bitirerek hizmete açmak."

Bakan Karaismailoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde hiçbir şantiyede çalışmalara ara verilmediğini, çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından tüm önemlerin alınıp çalışmaların sürdüğünü söyleyerek, bunlardan birinin de Yusufeli Barajı'nı şehir merkezine bağlayacak yolların yapımı şantiyesi olduğunu kaydetti.


Geri Dön