25 / 04 / 2024

Yusufeli Barajı'nda yüzde 87'lik fiziki gerçekleşme sağlandı!

Yusufeli Barajı'nda yüzde 87'lik fiziki gerçekleşme sağlandı!

Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı'nın inşaatında yüzde 87'lik fiziki gerçekleşme sağlandı.



 Artvin'de inşaatı tamamlandığında 275 metre gövde yüksekliğiyle çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatında yüzde 87'lik fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı.

DSİ 26. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, Yusufeli Barajı ve HES Projesi'nde baraj gövde betonu dökülmesi çalışmaları sürüyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, planlanan 4 milyon metreküp betonun şu ana kadar 3 milyon 678 bin 63 metreküpü dökülen baraj gövdesinin yüksekliği 241 metreye ulaştı. Türkiye'nin prestijli projeleri arasında bulunan tamamen milli sermayeyle Türk mühendis ve işçisinin alın teriyle hayata geçirilen Yusufeli Barajı ve HES inşaatında yüzde 87'lik fiziki gerçekleşme sağlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde video konferans yöntemiyle 26 Şubat 2013 tarihinde temelleri atılan Yusufeli Barajı ve HES'in Haziran 2021 tarihinde tamamlanması planlanıyor.

İşletmeye alındığında üretilecek olan enerjiyle 650 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılayacak Yusufeli Barajı HES, her biri 186 megavatlık 3 üniteden oluşan 558 megavatlık kurulu gücüyle yıllık 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretecek.

Artvin'in 70 kilometre güney batısında, Yusufeli ilçesine 8 kilometre mesafede Çoruh Nehri üzerinde hayata geçirilen barajın, nehir üzerindeki Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarının ekonomik ömürlerini uzatarak, kendini 7 senede amorti etmesi ön görülüyor.


Geri Dön