18 / 04 / 2024

Artvin Yusufeli Barajı'nda inşaatın yüzde 58'i tamamlandı!

Artvin Yusufeli Barajı'nda inşaatın yüzde 58'i tamamlandı!

DSİ Genel Müdürü Murat Acu "Yusufeli Baraj inşaatında fiziki olarak yüzde 58 seviyesine fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı."dedi. Acu Yusufeli'nde baraj ve yeni yerleşim yeri hakkında açıklamalarda bulundu.



DSİ Genel Müdürü Murat Acu "Yusufeli Baraj İnşaatında fiziki olarak yüzde 58 seviyesine fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı."dedi. 


DSİ Genel Müdürü Murat Acu Yusufeli'nde baraj ve yeni yerleşim yeri hakkında açıklamalarda bulundu.


Genel Müdür Acu incelemelerinin ardından Yusufeli Kaymakamlığı ve Yusufeli Belediyesine ziyarette bulunarak daha sonra DSİ 26. Bölge Müdürlüğüne geçti. Burada yapılan Yusufeli Barajı ve HES Teknik Koordinasyon toplantısında projenin genel durumu hakkında DSİ 26. Bölge Müdürü sunum yaptı. Yapılan Koordinasyon toplantısına KGM, MİGEM ve TOKİ’den de yetkilileri katıldılar.


İki günlük Artvin ziyaret ve incelemelerinin ardından açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Murat Acu;

‘’Ekibimiz ile birlikte Artvin’in 70 km güney batısında Çoruh Nehri üzerinde yapmakta olduğumuz Yusufeli Barajı ve HES inşaat alanları ve yerleşim yerlerinde incelemelerde bulunarak yaptığımız koordinasyon toplantıları ile çalışmalarda gelinen seviyelerin istişare ve değerlendirmesini yaptık.


Yusufeli Barajımız çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde olup 270 m yüksekliği ile kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3. barajıdır.


Tesisin kurulu gücü 558 MW olup yıllık elektrik üretimi 1.888 GWh’dır. Projenin tamamlanması ile milli ekonomiye yıllık 450 milyon TL katkı sağlayacaktır.


21.12.2012 tarihinde işe başlanmış olup, sözleşmesine göre 19.05.2019 tarihi olmakla beraber 29.05.2018 tarihinde bitirilmesi taahhüt edilmiştir. Çalışmalarda derivasyon tüneli inşaatı tamamlanarak nehir derivasyonu işlemi gerçekleştirilmiş, Gövde Çalışmalarında Baraj yeri jeolojik araştırmalar tamamlanmış olup, elde edilen veriler değerlendirilmek üzere baraj gövdesi tasarım çalışmalarına başlanılmıştır.


Menba ve Mansap Batardoları tamamlanan Barajımızın Gövde Kret Üstü Sağ ve Sol Sahillerde kazı ve destekleme çalışmaları tamamlanmış olup,  sol sahilden başlanan gövde sıyırma kazılarının 2016 yılı sonunda tamamlanmasını müteakip gövde betonu imalatına başlanması planlanmaktadır.


Sol Sahilde ise 505 m. kotunda, Sağ Sahilde ise 495 m. kotunda kret altı kazı ve destekleme çalışmaları devam etmektedir.


Yusufeli Barajı ve HES Projesi yapım sahası içinde kalan ve Yusufeli Barajı karayolu relokasyonları tamamlanana kadar karayolu trafiğini sağlaması amacıyla 2011 yılında yapımına başlanarak 2014 yılında yapımı tamamlanan ve karayolu trafiğine açılan geçici bağlantı yolu 5,9 km uzunluğunda olup, güzergâhta toplam uzunluğu 231 m olan 3 adet Köprü ve toplam uzunluğu 3890 m olan 5 adet Tünel bulunmaktadır.


Diğer taraftan Şantiye içi ulaşım yolları kazı ve destekleme çalışmaları tamamlanmış olup, ulaşım tünelleri kaplama betonu imalatlarında ise % 99 gerçekleşme sağlanmıştır.


Şalt Sahası kazı ve destekleme çalışmaları tamamlanmış olup, platformun nihai sınırlarının oluşturulması amacıyla yapılan istinat duvarı imalatları da tamamlanmıştır.


Enerji Yapılarında ise ulaşım, kablo, havalandırma ve acil kaçış amaçlı tünellerde kazı, destekleme çalışmaları tamamlanmış, beton kaplama imalatları ise devam etmektedir.


Su Alma Yapısı Kapak Şaftında kazı ve destekleme çalışmaları tamamlanmıştır. Enerji Tüneli Şaftında kılavuz ve pilot delgileri tamamlanmış olup nihai kesite genişletme çalışmaları devam etmektedir.


Ayrıca Santral Binası ve Transformatör Salonu Kemer betonu imalatları ile Santral Binası kazı ve destekleme çalışmaları tamamlanmış olup Transformatör Salonunda alt kotlara doğru kazı ve destekleme çalışmaları devam etmektedir. ’dedi.

Genel Müdür Acu;’’ Baraj inşaatımızda fiziki olarak % 58,10 seviyesine ulaşmış bulunmaktayız. Çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. Proje ile ülke ekonomisine yıllık 450 milyon katkı sağlanacağını ve Tesisin Kurulu gücü 558 MW, toplam üretilecek enerji 1 milyar 888 milyon kWh / yıl’dır.’’dedi.


Genel Müdür Acu; Yusufeli İlçesi yeniden yerleşim yeri çalışmalarının da devam ettiğini belirterek, Projeden 1 ilçe, 19 Köy arazisi ve yerleşim yeri etkilenmekte ve Yusufeli İlçesi ve 6 Köyün yerleşim yeri tamamen su altında kalmaktadır. Yusufeli ilçe merkezi yeni yerleşim yeri çalışmalarında % 60’lık fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. ’dedi.


Genel Müdür Acu;’’ Proje genelinde 33 km2 göl alanında 14.698 adet parsel, 9430 da taşınmazın kamulaştırılacağını toplam kamulaştırma maliyetinin 2 milyar TL olduğunu ve 2016 yılı fiyatlarıyla 412.874.325 TL kamulaştırma ödeneğinin harcandığını belirtti.


Genel Müdür Acu ;’’Son olarak çalışmalarda emeği geçen DSİ ve Firma elemanlarına teşekkür etti.


Dost Artvin



Geri Dön