28 / 03 / 2024

Yüz m2 ev Almanya'da 280, Türkiye'de 1800 m3 doğalgazla ısınıyor!

Yüz m2 ev Almanya'da 280, Türkiye'de 1800 m3 doğalgazla ısınıyor!

CÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ertan Buyruk, "Almanyada 100 metrekarelik bir konutun kışlık yakıt tüketimi 280 metreküp doğal gaz iken, ülkemizde 1800 metreküp doğalgazdır" dedi



Cumhuriyet Üniversitesince (CÜ) başlatılan "Sivas Isı Yalıtım Evi Projesi" kapsamında üniversite yerleşkesinde özel olarak inşa edilen iki odalı yapıda, farklı kalınlık ve özellikteki çok sayıda yalıtım malzemesi kullanılarak yapılan ölçümlerde uygun yalıtım konusunda çeşitli sonuçlara ulaşıldı.

CÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ertan Buyruk, Türkiyenin enerji talebinin yaklaşık yüzde 70ini ithalatla karşıladığını söyledi.

 

Ülkede tüketilen enerjinin yüzde 41inin binalarda, yüzde 30-35inin sanayide, yüzde 20sinin ulaşımda, geri kalanının da diğer sektörlerde kullanıldığını kaydeden Prof. Dr. Buyruk, binalardaki enerji tüketiminin yüzde 80inin ısıtma amaçlı, yüzde 10unun mutfak ve banyoda, yüzde 10unun da elektrikli aletleri çalıştırmak için harcandığını ifade etti. Türkiyede binalarda birim alanı veya hacmi ısıtmak için harcanan enerjinin Avrupa ülkelerine göre 2-3 kat daha fazla olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Buyruk, şöyle konuştu:

"Almanyada 100 metrekarelik bir konutun kışlık yakıt tüketimi 280 metreküp doğal gaz iken, ülkemizde 1800 metreküp doğalgazdır. Son yıllardaki yapılan yalıtım uygulamalarıyla bu tüketim miktarı her geçen gün daha da aşağıya çekilmektedir. Bu karşılaştırmalardan da görebileceğimiz gibi konutlarımızda çok daha az enerji tüketerek konfor şartlarını sağlamamız mümkünken, bize gerekli enerji miktarının yaklaşık 6 katını israf etmekteyiz. Aynı şekilde yazın soğutma giderlerimizi de kontrol edemememize yol açmakta ve çok fazla elektrik tüketimine neden olmaktadır. Bu noktada ısı yalıtım kavramı akıllara gelen ilk önlem olmalıdır."

Isı yalıtımının önemini çok daha iyi vurgulayabilmek için üniversiteleri içerisinde araştırma fonundan destek alarak Sivas Isı Yalıtım Evi Projesini başlattıklarını anımsatan Prof. Dr. Buyruk, "Geçen kış çekimlerimizin çoğunu tamamladık. Bu kış da yine yarım kalan eksikliklerimizi tamamlayacağız" ifadelerini kullandı.

Projeyle oluşturdukları binanın duvarlarının her bir kısmını farklı özellikteki yalıtım malzemeleriyle donatarak bunların termal görüntülerini çekmeyi, aynı zamanda matematiksel modellemelerini de gerçekleştirerek karşılaştırmalı olarak vatandaşları bilinçlendirmeyi ve bilime katkı sağlamayı amaçladıklarını anlatan Prof. Dr. Buyruk, bir yüksek lisans tezini bu projeyle tamamladıklarını bildirdi.

ARAŞTIRMADAN ÇIKAN UYGUN YALITIM ÖNERİLERİ

Yalıtım evinde yaptıkları uygulamalar sonucu elde ettikleri sonuçlar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Buyruk, şunları kaydetti:

"Sandviç duvar yalıtım uygulamasında kolon ve kirişler yalıtılmadığından dolayı ayrıca ek önlemler alınması gerekmektedir. Bims tuğla gibi ısı iletim katsayısı düşük olan malzeme ile binalarımız inşa edildiğinde yalıtım yapmaya gerek olmadığı kanısının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Yalıtımsız bims dış duvar diğer yapı elemanlarından farklı olmayacaktır. Bims yalıtım malzemesi değil yapı elemanıdır. Kalınlık yalıtımda kesinlikle önemsenmesi gereken bir parametredir. Tabii ki kalınlık değeri TS 825 ısı yalıtım yönetmeliğinde hesaplanan değere göre uygulanmalıdır. Binalar konumlandırılırken yöne göre pencere ebadı, donatılı cam, boya rengi gibi faktörlere dikkat edilmelidir. İçten yalıtımın Sivas gibi soğuk bölgelerde kesinlikle uygun olmadığı ancak yazlık evlerde ortamın hemen ısıtılması durumları söz konusu olduğunda içten yalıtım uygun olacaktır. Yalıtım yapılırken yalıtım malzemelerinin birleşme yerlerine, atılan dübel sayısına özellikle dikkat edilmelidir. Çünkü birleşme yerlerinin muntazamca birleşmemesinden dolayı ısı köprüsü oluşacak ve dolayısıyla ileri ki zamanlarda duvar iç kısımlarında çatlamalar, sıcaklık farkına bağlı olarak ve sıva dökülmelerine sebebiyet verecektir. Taşyünü ve yanında kullanılan yalıtım malzemesi arasında kayda değer bir farklılık ısı iletim katsayısının yakın olmasından dolayı bulunmamış, ancak yangın ve ses yalıtımı açısından taşyünü ön plana çıkmaktadır."

Sandviç duvar uygulamalarında kolon ve kiriş bileşenlerinin yalıtımsız olmasının ısı köprüsü oluşmasına sebep olduğunu ifade eden Prof. Dr. Buyruk, "İçten yalıtım uygulaması da sandviç duvar uygulamasına paralel olarak kolon ve kirişlerde ısı köprüsü oluşumuna sebep olmaktadır. En uygun yalıtım uygulaması dıştan yapılan yalıtım uygulamasıdır. Diğer uygulamalarda oluşan ısı köprüleri dıştan yalıtım uygulamasında engellenebilmektedir. Üst kat dıştan yalıtım ile beraber çatı üstü yalıtıma da çok özen gösterilmelidir. Saçak üstü yalıtıma özen gösterilmelidir" diye konuştu.

Prof. Dr. Buyruk, vatandaşlardan ısı yalıtımı yaptıracakları firmaları da araştırmalarını isteyerek, "Çünkü malzemeniz istediği kadar güzel olsun uygulayıcı düzgün olmadığı sürece hiçbir anlamı olmayacaktır" dedi.

AA


Geri Dön