23 / 04 / 2024

Zam geleceği açıklanan asgari ücret emekli ve memur maaşlarında sürpriz gelişme: Bakan Bilgin işareti verdi ama...

Zam geleceği açıklanan asgari ücret emekli ve memur maaşlarında sürpriz gelişme: Bakan Bilgin işareti verdi ama...

Hükümet Temmuz ayında emekli, memur ve asgari ücretliye zam yapılacağına dair açıklamalar yaptı. 3600 ek göstergeyle birlikte EYT sorunu da çözüm için masada olacak. Peki maaşlara yatacak zamlar nasıl hesaplanacak, zamlar maaşları nasıl etkileyecek?



EMEKLİ VE MEMURA YÜZDE 40 ENFLASYON YÜZDE YÜZÜN ÜZERİNDE

Öte yandan ekonomi uzmanları, enflasyonun önlem alınmaz ve yükselişinin önü alınamazsa hükümetin yaılacağını duyurduğu zamların geçerliliğini yitireceğini vurguluyor. Maaşlar zamlardan önce aşırı yüksek seyreden enflasyonun biran evvel düşürülmesi gerektiğini ifade ediyor. 

Enflasyonun oluşum kaynakları, temel olarak üç kategoriye ayrılıyor.

Arz yönlü fiyat artışları, talep yönlü fiyat artışları ile beklentilerin bozulması ve endeksleme davranışlarının tetiklediği fiyat artışları.

Haziranda, endeksleme gereği, emekli ve memurlara yüzde 40 ve asgari ücretlilere de en az yüzde 20 zam yapılacak.

Öte yandan enflasyonla mücadele edilmezse, TÜFE’nin bir yıl içinde yüzde 100’ü ve iki yıl içinde de yüzde 200’ü aşacağı öngörülüyor.

Dolayısıyla asgari ücretli çalışan, emekli ya da memurlara hangi oranda zam yapılırsa yapılsın ülkede o tarhite var olan enflasyon düzeyinin yüksek olması halinde bankaya yatan zamlı maaşlardaki artışların alım gücüne herhangi bir katkısı olmayacağı ifade ediliyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön