28 / 03 / 2024

Zararlı kimyasalların yönetiminde yeni dönem!

Zararlı kimyasalların yönetiminde yeni dönem!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ülkemizde üretilen ve ya ithal edilen bütün zararlı kimyasallar ile ilgili envanter oluşturma çalışmalarını sürdürüyor. Zararlı kimyasalların yönetiminde yeni dönem başlıyor.



Bakanlık, zararlı olarak sınıflandırılan bir kimyasalı üreten veya ithal eden firmalardan, Haziran 2014 itibarı ile zararlı kimyasal maddelere ilişkin sınıflandırma ve etiket bilgilerini online.cevre.gov.tr adresinden almaya başladı. Bakanlık bu kapsamda Haziran 2015’e kadar 3 bin adet sınıflandırma ve etiketleme bildirimi yapılmasını bekliyor. 2015 yılında bu kimyasalların zararlılık bilgilerinin olduğu envanter listesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesinden halkın erişimine açılacak. Bakanlık, bu uygulama ile her aşamada kimyasala maruz kalan kişilerin ve çevrenin korunmasını amaçlıyor.


Kimyasalların insan ve çevreye olabilecek zararları yönünden sınıflandırılmasına ve etiketlenmesine ilişkin kurallar, “Maddelerin Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik” (SEA Yönetmeliği) ile belirleniyor.


SEA Yönetmeliği, kimyasal üreticileri ve ithalatçılarına, kimyasallarının zararlı olup olmadıklarını tespit etmek ve zararlı olması durumunda ise buna uygun bir etiket ve ambalaj ile piyasaya arz etme yükümlülüğü getiriyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sanayicilerin SEA Yönetmeliği ve diğer kimyasallar mevzuatı kapsamında ihtiyaç duyacağı tüm bilgilere tek noktadan kolay, hızlı ve etkin bir şekilde erişim sağlayabilmesi amacıyla “Kimyasallar Yardım Masası” kurdu. 2014 yılında faaliyete geçen ve https://kimyasallar.csb.gov.tr/   adresinden hizmet veren yardım masasında, Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik ile ilgili bilgi ve belgeler, referans internet sitelerine bağlantılar ve sıkça sorulan sorular yer alıyor.


Sanayiciler, internet üzerindeki soru formuna sistemle ilgili olarak 7 gün 24 saat soru sorabiliyor veya sorunlarını bildirebiliyor. Gelen sorular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığındaki görevli personele anında iletiliyor ve sorular değerlendirildikten sonra, en kısa süre içerisinde cevap gönderiliyor.





Geri Dön