20 / 04 / 2024

Zekeriyaköy'e, uluslararası spor kompleksi yapılacak!

Zekeriyaköy'e, uluslararası spor kompleksi yapılacak!

Organik tarım çalışmalarıyla öne çıkan. Zekeriyaköy'e, uluslararası spor karşılaşmaları yapılacak bir spor kompleksi inşa edilecek...



ZEKERİYAKÖY ve Uskumruköy'ün 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım  İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı, 2003 yılında onayladı. Sarıyer ve çevresi doğal sit alanı olmasından dolayı da düşük yoğunluklu konut alanları, rekreasyon yeşil alanlar ve turizm alanları olarak planlandı. Sarıyer'i 'Marka Sarıyer' yapmak için kollarını sıvayan Sarıyer Belediyesi, bölgenin doğal ve tarihi kimliğine uygun olarak gelişmesini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

ZEKERİYAKÖY PROJELERİ

Zekeriyaköy'de spor alam olarak ayrılan 172 bin metrekarelik arsaya uluslararası müsabakalara da ev sahipliği yapabilecek düzeyde bir 'spor kompleksi' inşa etmek amacıyla proje hazırlayan Sarıyer Belediyesi ayrıca, 19 bin metrekarelik bir alana da Zekeriyaköy halkına yönelik spor tesisleri yapmaya hazırlanıyor.

Zekeriyaköy'de park ve spor alanı olarak belirlenen 190 dönümlük alanda açık spor alanları, su ¬ni göletler ve şelaleler, köprüler, çocuk oyun alanları yapılacak. Ayrıca hobi bahçeleri, kafeteryalar ve doğa kulüpleri kurulacak. Belediye, Zekeriyaköy'de bir de farklı bitki türlerinin ve üzerinde isimlerinin bulunduğu Bitki Kütüphanesi (Arboretum) kurmayı planlıyor. Zekeriyaköy Kültür Merkezi, yapılacak ek binalarla daha da büyüyecek.

ORGANİK TARIM PROJESİ

Sarıyer Belediyesi, Zekeriyaköy'de 21 dekarlık bir alanın 4 dekarında 'organik tarım' çalışmaları başlattı. Bu projeyle Sarıyer'de tarımla uğraşan köylerin hormonsuz tarımdan organik tarıma geçmesi planlanıyor.

Hedef ise, köydeki kadınların üretimdeki yerini alarak istihdam yaratılması, toplumun sağlıklı beslenmesi ve bilinçlendirilmesi.

Belediyeye ait arazide yürütülen organik tarım projesi kapsamında; araziyi makineyle sürme ve havalandırma işlemleri, bitkilerin sulanabilmesi için gerekli damla sulama sistemi ve araziyi korumak için de kafes tel çit ile çevreleme işlemleri yapılmış.

Arazide, mevsim itibariyle başlangıç olarak kış sebzeleri olan brokoli, kırmızı lahana, marul tohumları organik ortamda fideye dönüştürüldükten sonra dikilmiş. Arazide periyodik olarak bakım ve bitki zararlılarına karşı doğal yollardan koruma çalışmaları sürdürülüyor. Üretilen ürünler ise Sarıyer'in uygun yerlerinde kurulacak organik tarım pazarlarında satılacak. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim çiftliği'nde üretilen organik ürünlerin de bu pazarlarda satılması planlanıyor.

EKO HİZMET BİNASI

Sahip olduğu kıyıları, ormanları, su kaynakları, doğal sit alanları, tarihi dokusu, Boğaziçi alanı ve kentsel sit alanları ile İstanbul'un ekolojik anlamda en önemli merkezlerinden biri olan Sarıyer'de, yeni yapılacak olan ve bütün belediye birimlerinin bir arada olacağı Sarıyer Belediyesi Hizmet Binası da 'enerji etkin tasarımı' ile ekobina olarak tasarlanmış.

SARIYER'İN DİĞER KÖYLERİ

Öngörünüm, geri görünüm, etkilenme bölgesi ve mücavir alandan oluşan Sarıyer'de, belediyenin planları bunlarla da sınırlı değil. Gümüşyaka ve Kısırkaya bölgelerinin de Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları hazırlanmaya başlamış. Bölgenin jeolojik etütleri ve yerleşime uygunluk haritaları ise onay aşamasına kadar gelmiş.

Etkilenme bölgesinde kalan ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı onaylanan Rumeli Feneri'nin de 1/1000 ölçekli imar planlarının yapımına yakın zamanda başlanması planlanıyor. Bahçeköy için de Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı hazırlanacak.

TARİH KORUMA ALTINDA

Rumeli Feneri Kalesi ile Garipçe Kalesi'nin restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlaması için çalışmalara başlanmış. Denize girilebilen Kilyos sahillerinde de konaklama turizminin gelişmesi için çalışmalar yapılıyor. Turban Te-sisleri'ni ve çevresindeki turizm imarlı mülkiyeti devralan belediye, bölgenin dört mevsim canlılığını koruyacak tesisler yapmayı planlıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın ihale ettiği Sarıyer Devlet Hastanesi de çayırbaşı'nda inşa edilecek. Avam projesi devlet hastanesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayını bekliyor.
Para


Geri Dön