19 / 04 / 2024

Zeki Kıvanç: Sanayi kenti Adana yeniden yapılandırılmalı!

Zeki Kıvanç: Sanayi kenti Adana yeniden yapılandırılmalı!

Garanti Anadolu Sohbetleri'nde sanayide yaşanan olumsuzlukların kentin sosyal yaşamında da görüldüğünü söyleyen Adana Sanayi Odası Başkanı Kıvanç, Adana'nın farklı bir vizyonla yeniden planlanması gerektiğini söyledi.



Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, kent sanayisindeki olumsuzlukların sosyal yaşamda da görüldüğünü belirterek, "Adana'yı kent yaşamıyla, sanayisiyle, tarımıyla yeniden cazibe merkezi yapmaya çalışıyoruz. Adana'nın farklı bir vizyonla yeniden planlanması gerek" dedi. 


'ÜÇE KATLANMALI'


Geçtiğimiz günlerde, 'Dünya Kenti Olma Yolunda Adana' temasıyla Sheraton Oteli'nde gerçekleştirilen Garanti Anadolu Sohbetleri'nde  Adana  hakkında değerlendirmelerde bulunan Zeki Kıvanç, sanayicilerin kendi kulvarlarında kent ve ülke gelişimi için çaba gösterdiğini anlattı. Türkiye'nin istenilen gelişmişlik düzeyine ancak üreterek ve ihracat yaparak ulaşabileceğini vurgulayan Zeki Kıvanç, "Türkiye'nin 2023 ylında 500 milyar dolarlık ihracat gibi müthiş bir hedefi var. Toplam ihracatımızın yüzde 80'i sanayi ürününden oluşuyor. Hedeflenen rakama ulaşmak için önümüzdeki kısa dönemde sanayicilerin bugün gerçekleştirdikleri ihracatı 3'e katlamaları gerekiyor" diye konuştu. 


KENT MODELİNDE 'UYUM' OLMALI 


Türkiye'nin büyüme ve gelişme için, üretim ile sanayicisine doğru stratejilerle sahip çıkması gerektiğini bildiren Kıvanç, şöyle devam etti: "Bir bölgede sanayinin gelişiminde o şehrin sosyo-ekonomik göstergeleri de önemli bir rol oynamaktadır. Belirli altyapı hizetlerinin yanı sıra eğitim kalitesi, nitelikli elemanın varlığı, sosyal yaşam alanları, ulaşım imkanları gibi göstergeler yatırım kararlarında belirleyici unsurlar arasında yer almaktadır. 

Sanayinin gelişimi için altyapı, yatırım, çevre, ticaret, hizmet, turizm gibi birçok alanın dengeli biçimde kurgulanması gerekmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki kentleşme modelinin temelinde de bu uyum yatmaktadır."


'YATIRIMI ENGELLER NOKTAYA ULAŞTI'


Adana'nın Türkiye'nin sanayileşen ilk kentlerinden olduğuna dikkat çeken ADASO Başkanı, şunları kaydetti: "Sanayi kültürü 1800'lü yıllara uzanan ve dünyanın en verimli 3'üncü ovası üzerine kurulan kentimiz, dinamik genç nüfusa ve yetişmiş işgücüne sahiptir. Maalesef son dönemde sanayi alanında yaşanan olumsuzluklar kentin sosyal yaşamında da görülmüştür. Adana'nın farklı bir vizyonla yeniden planlanması önemli bir zorunluluk halini almıştır. Bugün imar planı kentimizin öncelikli sorunları arasında yer almaktadır, imar sorunu sanayi kesimi için yeni yatırımları engeller bir noktaya ulaşmıştır. Yeni yatırımcı Adana'da kendisine uygun yatırım alanları bulamamaktadır. Çarpık yapılaşma içinde mevcut sanayi ve üretim alanlarının bir kısmı şehrin merkezinde kalmıştır. Buradaki işletmelerin büyüyüp gelişme imkanı ortadan kalkmış, bu işletmeler günlük faaliyetlerini dahi zorlukla yürütebilir hale gelmişlerdir. Yaşanan sorunlar kent yaşamını da olumsuz etkilemekte, kentin turizm potansiyeli, kültür birikimi, arzu edilen şekilde gelişememektedir. 

ADASO olarak Adana'nın marka kent olmasına yönelik son dönemde gerçekleştirilen tüm çalışmaların sonuna kadar destekçisi olacağız." 


Adana Toros


Geri Dön