25 / 04 / 2024

Zemin etüdü denetimleri TMMOB'a bırakılmalı!

Zemin etüdü denetimleri TMMOB'a bırakılmalı!

İzmir Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Sinancan Öziçer, "Küçük bir taahütname ile kendisini mühendis olarak tanıtan kişiler cüzi miktarlara zemin etüdü raporu hazırlıyor. Zemin etüdü denetimleri tekrar odalara bırakılmalı" dedi.



Sahte doktordan, sahte polisten, sahte avukattan sonra şimdi de sahte mühendisler ortaya çıktı.

İzmir Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Sinancan Öziçer, odanın adını kullanan sahte mühendislerin müteahitlere sahte zemin etütü raporu hazırladığını öne sürdü.


Öziçer, "Küçük bir taahütname ile kendisini mühendis olarak tanıtan kişiler cüzi miktarlara zemin etüdü raporu hazırlıyor. Bu alan kazanç kapısı oldu. Zemin etüdü denetimleri tekrar odalara bırakılmalı" dedi.

2013'te yapılan düzenlemeyle elinde mühendis olduğuna dair taahütname bulunan herkesin zemin etütü raporu hazırlamaya başladığını söyleyen Öziçer, "Bu durum bazı müteahitlerin kolayına geldi. Normal şartlarda zemin etüdü raporu alamayacak müteahitler sahte mühendislerden kolayca rapor alabiliyor. Belediyeler de ne yazık ki yeteri kadar denetim yapmıyor" dedi. Öziçer, zemin etüdü raporundan şüphelenen vatandaşların hemen Jeofizik Mühendisleri Odası ile irtibata geçmesini de istedi.


Karaburun suç işliyor


Zemin etüdünün "Planlı alanlar tip imar yönetmeliği 57. maddesine" göre yapıldığını söyleyen Öziçer, "Bu maddede jeofizik, jeoloji ve inşaat mühendisinin ayrı ayrı çalışma yapıp rapor verebileceği söyleniyor.

Belediyelerin de bu raporu 3 meslek odasından alması gerektiği söyleniyor. Ancak, İzmir'de bir tek Karaburun Belediyesi kurala uymuyor.

Burada büyük bir ihmal var" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön