19 / 04 / 2024

Zengin turistin merakı çevreci tesisi ikiye katladı!

Zengin turistin merakı çevreci tesisi ikiye katladı!

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Genel Müdürü Erol Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Turizmde kırdığı rekorlarla dünyanın dikkatini çeken Türkiye' de, zengin turistlerin tercih ettiği çevreci konaklama tesisi sayısı geçen yıla göre iki kat artt



Çevreye verdiği zararı en aza indiren, su ve enerji tasarrufuna dikkat eden tesislere verilen "Yeşil Anahtar"a 2013'te 19 tesis sahipken, sayı bu yıl 34'e ulaştı.


Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Genel Müdürü Erol Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yeşil Anahtar" programıyla çevrenin korunması yönündeki girişimlerin ödüllendirilerek desteklendiğini, iklim değişikliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir turizme katkıda bulunulmasının amaçlandığını belirtti. 


Programın 44 ülkede uygulandığını dile getiren Güngör, "Değerlendirme sonucunda Türkiye'nin farklı bölgelerinden 34 turistik konaklama tesisinin "Yeşil Anahtar"ı alabilecek şartları taşıdığına karar verildi" dedi. 


Uluslararası bir eko-etiket olan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından hayata geçirilen programın, 2002'den bu yana Avrupa'da yaygınlaştığının altını çizen Güngör, "Çevrenin korunması, tüketimin azaltılması sonunda maliyetin düşürülmesiyle ekonomik yönetim, işletmenin daha geniş sorumluluklar alarak turizmin güçlendirilmesine katkısı, ödüllü işletmelerin ve Yeşil Anahtar etiketinin promosyonuyla pazarlama stratejisi ile işletme sahibinin, personelin, müşterilerin çevre bilincinin arttırılması ve sürdürülebilir kalkınma için eğitim amaçlanıyor" diye konuştu. 


"Yeşil Anahtar" programıyla ülkelerin turizmdeki markalarının yükseldiğini vurgulayan Güngör, turistlerin artık tesislerde özellikle su ve enerji tasarrufu, çevrenin korunması, misafirlerin çevre konusunda dikkatlerinin çekilmesi, oda sıcaklıkları, atıkların geri dönüşümü ve mutfak ile çamaşırhanelerde çevre dostu temizlik ürünlerinin olması gibi şartları aradığını kaydetti.


-Bir yıl süreyle anahtar tesiste 


Kısa süre önce Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile diğer kamu ve özel kuruluşların temsilcilerinden oluşan jürinin toplandığını ve "Yeşil Anahtar"ı almak isteyen tesisleri değerlendirmeye tabii tuttuğunu anlatan Güngör, anahtar ödülünün bir yıl süre için verildiğini, her yıl yenilendiğini ifade etti.


Erol Güngör, "Yeşil Anahtar"ı alan bir tesis ilk etapta çevre dostu tesis lisansını belgeleme hakkına sahip oluyor" ifadesini kullandı.


Yeşil Anahtar"ı alan işletmelerin turistler tarafından daha fazla talep görür hale geldiğine işaret eden Güngör şunları söyledi:


"Yerli ya da yabancı misafirler, tesisin "Yeşil Anahtar'a sahip olduğunu gördüğünde bu tesisi tercih ediyor. Çevreye saygı duyan bir tesis, turistlerden hem takdir kazanıyor hem de destek. Bu tesisler özellikle yabancı turistler tarafından ilgi görüyor, tercih sebebi oluyor. 2012'de 'Yeşil Anahtar' sahibi olan tesis sayısı 4 iken geçen yıl sayı 19'a, bu yıl da 34'e ulaştı" 



Geri Dön