25 / 04 / 2024

Zeydan Karalar: Seyhan Adana'nın kalbidir!

Zeydan Karalar: Seyhan Adana'nın kalbidir!

Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Merkezi'nde "Tarihte Seyhan-Gelecekte Seyhan" konulu bir sunum yapan Başkan Zeydan Karalar, 315 tescilli tarihi yapının bulunduğu Seyhan'da turizm alanında yapılabilecek projelere dair önemli açıklamalar yaptı.



"HAYAL EDEMEDİĞİNİZ ŞEYLER GÖRECEKSİNİZ" 

Seyhan ilçesinin yüzde 80'inin dönüşümden geçirilmesi gerektiğine değinen Zeydan Karalar, Seyhan nehri kıyılarındaki çevresel sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Potansiyelin oldukça fazla olduğunu ancak geçmiş yönetimler tarafından değerlendirilemediğini kaydeden Karalar, Barbaros Bey mahallerinde dönüşümü kapsayan 'Yeşil Vadi' projesini anlattı. Karalar, "5-10 yıl sonra hayal edemeyeceğiniz şeyler göreceksiniz" diye konuştu. 


"SEYHAN, ADANA'NIN KALBİDİR" 

Adana'nın ev sahipliği yaptığı medeniyetleri ve bıraktıkları eserleri anlatan Başkan Zeydan Karalar, kentte gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen daha birçok eserin var olduğuna dikkat çekti. Kentte yerli ve yabancı turistlere hitap edecek canlı bir 'Alışveriş, Kültür ve Turizm Bölgesi' olmadığından yakınan Başkan Karalar, "Seyhan demek,  Adana  demektir. 

Seyhan, Adana'nın kalbidir" dedi. 


TARİHİ YAPILAR RESTORE EDİLECEK Tarihi kent merkezinin çevresi ile sosyal ve ekonomik ilişkisini güçlendirmekle birlikte trafik ve otopark sorunlarını çözmeyi hedeflediklerini anlatan Zeydan Karalar, turizm faaliyetlerini geliştirecek önerilerde bulundu. Kentte düzenleme yapmayı planladıkları 3 güzergah oluşturulabileceğini belirten Karalar, bu güzergahlarda Yeşil Mescit ve Türbesi, Bebekli Kilise, Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi, Sur Duvarı ve Burç Kalıntısı, Gazipaşa İlkokulu, Tepebağ Beyliği, Adana Bedesteni ve Arasta, Yeni Hamam, Alemdar Mescidi, Tarihi Evler ve Hacı Mahmut Ağa Camii'nin yer aldığını vurguladı. Başkan Karalar, belediye tarafından tarihi bir konakta restorasyon çalışmalarına başlandığını ve buranın 'Yazarlar Evi' olarak kullanılacağını müjdeledi. 


"ÇARŞIYA 35 BİN METREKARE KENT MEYDANI" 

Kent merkezinde atıl durumdaki tarihi değerlere neşter atılacağını ve bu yapıların önplana çıkması için gerekli düzenlemelerin yapılacağını vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, kentte sanayinin çökmesiyle nedeniyle turizm faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Çarşı bölgesinde yer alan balıkçılar pazarı ve kasaplarla ilgili düzenleme yapmayı hedeflediklerini anlatan Başkan Karalar, bu bölgeye 35 bin metrekare büyüklüğünde bir kent meydanı yapacaklarını dile getirdi. Nuri Has Pasajfnı da düzenleyeceklerini müjdeleyen Başkan Karalar, bu yapıyı tarihi Çiçek Pasajı havasında düzenlemek istediklerini ifade etti. 


"BİRÇOK SORUNU TURİZM GELİRİYLE ÇÖZEBİLİRİZ" 

Avrupa ülkelerinin en büyük gelir kaynağının 'Turizm' olduğunun altını çizen Başkan Karalar, şöyle devam etti:"Kentimizin tarihi dokularını kullanarak çok ciddi gelir elde edebiliriz. Bu tarihi dokuların ortaya çıkartılması, Adana'nın bir tarih, kültür, gastronomi kenti olması konusunda çok emek harcıyorum. Hem turizm şirketleriyle, hem kültür müdürümüzle hem Gözde Ramazanoğlu ile bir sürü kitle örgütüyle birlikte çalışıyoruz ve hepsi beni heyecanlandırıyor. Müdürüm dedi ki 'Kafamızdakileri yaparsak Haziran'a kadar 1 milyon turist alabiliriz. 


Bugüne kadar hiç turist almamışsınız, turizm geliriniz yok ve 1 yıl içerisinde 1 milyon turist getireceksiniz. işte önemli gelirlerden bir tanesi. Biz artık yeni bir Çukobirlik, Güney Sanayi, Tekel açamayız ama bacasız sanayi olan turizme gerekli özeni göstererek bir gelir boşluğu doldurabiliriz ve turizm geliriyle bu tarihi dokuları açığa çıkararak Adana'nın ticaretini de canlandırabiliriz, sosyal dokusunu da yeniden canlandırabiliriz, birçok sorunu birlikte çözebiliriz." Seyhan'a 21 elektrik trafosu geliyor Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, zayıf olan şebeke nedeniyle elektrik kesintilerinin artması üzerine şebekelerini güçlendirmek isteyen elektrik firmasına 21 trafo alanı tahsis ettiklerini bildirdi. 


Elektrik hizmetlerinin Enerjisa'ya devredilmesiyle kentteki elektrik kesintileri had safhaya ulaştı. Neredeyse her gün saatler süren kesintiler vatandaşları çileden çıkarırken, sık yaşanan kesilmeler yüklü miktarda maddi hasara da yol açtı. Çözüm arayan vatandaşların başvurmadığı yetkili merci kalmadı. 


KESİNTİLERİN NEDENİ YATIRIMSIZLIK 

Kesintilerin sebebinin, elektrik şebekelerine uzun yıllar yeterince yatırım yapılmaması olduğunu söyleyen TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, Enerjisa'nın 2015 yılı için 62 milyon TL yatırım yapıp şebekeleri güçlendireceğini söyledi. Çepni'nin öngörüsüne göre 2015 yılı içerisinde yapılan yatırımlarla kentin şebekesi 'Akıllı' hale gelecek. 


BAŞKAN KARALAR HAREKETE GEÇTİ 

Seyhan ilçesinde yaşayan pek çok vatandaş ve esnaftan elektrik kesintileri nedeniyle yoğun şikayet aldıklarını belirten Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise, duruma müdahale edip yetkililerle görüştüğünü anlattı. Karalar, kesintilerin biran önce son bulması için enerji firmasına ne yardım gerekiyorsa yapacaklarını belirterek, şebekesini güçlendirmek isteyen firma için 21 trafo alanı tahsis ettiklerini söyledi. 3 trafonun yapımının tamamlandığını dile getiren Karalar, kalan trafoların inşası için firmanın çalıştığını sözlerine ekledi. 


Adana Toros


Geri Dön