27 / 04 / 2024

Zorlu Grubu'nun hedefi 2020'de 20 milyar dolar ciro!

Zorlu Grubu'nun hedefi 2020'de 20 milyar dolar ciro!

Ahmet Zorlu, 'Bankacılık devamlı para isteyen bir işti, yeni alanlara yatırım yaparak grubu ateşlemenin planlarını yapıyor. Grup cirosunu 2010 yılında 7.1 milyar liraya çıkardı. şžimdiki hedefi ise 2020'de 20 milyar dolar ciroya ulaşmak' dedi



300 milyon dolara aldığı Denizbank'ı 2.4 milyar dolara satarak büyük bir operasyona imza atmıştı Ahmet Zorlu. 2006'daki satıştan eline geçen önemli miktardaki nakdi nasıl değerlendireceği merak konusuydu. Oysa planını çoktan yapmış, geleceğin sektörü olarak gördüğü enerjiyi hedef almıştı.

1993 yılında Zorlu Enerji'yle sektöre ilk adımını atmıştı. Büyümek için daha çok yatmma, yatırımm içinse finansal güce ihtiyacı vardı. Denizbank saüşı Zorlu'ya istediği gücü sağladı. Bugüne kadar 2 milyar dolar yatırım yaparak enerjideki kurulu gücünü iki katına çıkardı. Hedefi önümüzdeki beş yılda dört kat büyüyerek 3 bin megavat'a ulaşmak. Ama bu hedefine ulaşırken farklı bir stratejiyle büyüyecek gibi görünüyor.

Ekspres Invest Enerji Analisti Selim Kunter, Zorlu'yu rakiplerinden ayıran stratejiyi yurtdışına yönelmek olarak tanımlıyor: 'Sektörde rekabet daha çetin hale geliyor. Oyuncular gelecekte krlılık sorunları yaşayabilir. Ama Zorlu yurtdışına yatırımla bu riski bertaraf etmeye çalışıyor.'

Zorlu'nun enerjiden daha fazla konuşulan yatırımı ise İstanbul Levent'teki Karayolları arazisini alması oldu. 800 milyon dolara aldığı arazi üzerinde geliştirdiği proje tamamlandığında grubun amiral gemisi olacak gibi görünüyor. 3.5 milyar dolar harcanarak tamamlanacak projede rezidans, alışveriş ve kültür merkezi hayata geçirilecek. Ardından da yen projelere start verilecek. Peki acaba bankacılıktan çıkmak doğru biı strateji miydi Analistlere göre evet. çünkü Zorlu konjonktürü lehine kullanmayı bildi ve iyi paraya Denizbank'ı sattı. Elde ettiği nakdi, grubu daha da büyütecek işlere yatardı. Evet, bankacılık grup için önemli bir güçtü. Ama yurtdışı piyasalardan finans kaynağı bulması zor değildi, önemli bir büyüklüğe ulaşmıştı. Dolayısıyla doğru zamanda doğru adım atmıştı. 'Bankacılık devamlı para isteyen bir işti' diyen Zorlu, yeni alanlara yatırım yaparak grubu ateşlemenin planlarını yapıyor. Grup cirosunu 2010 yılında 7.1 milyar liraya çıkardı. şžimdiki hedefi ise 2020'de 20 milyar dolar ciroya ulaşmak.

BUSINESS

 


Geri Dön