23 / 04 / 2024

Apartman aidatı gecikme faizi!

 Apartman aidatı gecikme faizi!

Her kat maliki sahibi olduğu konutun ortak gider aidatlarını ödemekle yükümlü. Aksi takdirde aidat ödemeyen her kişi için hukuki takip başlatılabiliyor. Apartman aidatı gecikme faizi için tıklayın...




Bir apartmanda yaşamınızı sürdürüyorsanız, o apartmana ait ortak gider aidatlarını ödemekle yükümlüsünüz. Nitekim kanuna göre, her kat maliki ortak gider aidatlarını ödemeye zorunlu. 


Apartman aidatlarının miktarı apartman genel kurulunda belirleniyor. Apartmanlarda yönetici işletme projesine dair yetkiyi genel kuruldan alıp, kat maliklerinin onayına sunuyor. Eğer söz konusu projeye 7 gün içerisinde malikler tarafından ititraz gelmezse, uygulamaya koyulur. Burada önemli olan nokta, işletme projesindeki tüm giderlerin kat malikleri ya da kiracıları tarafından ödenmesinin zorunluluğu. 


Apartman aidatı ödemeyen...

Apartman genel kurulunun onayından geçen işletme projesine ait giderlerin ödenmediği durumlarda ise cezai yaptırımlar uygulanıyor. Kat mülkiyeti kanununa göre, aidat borçlarını ödemeyen apartman sakinlerine genel kurul tarafından icra takibi başlatılabiliyor. Dolayısıyla ödeme yapmayan her kişi için hukuki takip uygulanabiliyor. 


Dairede kiracı varsa... 

Apartman aidatlarının tahsili esnasında icra takibi, eğer dairede kiracı oturuyorsa kiracıya yapılıyor. Ancak borçlar kiracıdan alınamazsa, mal sahibinden tahsil ediliyor. Yani mal sahibi bu borçtan sorumlu tutuluyor. 


Boş dairenin aidatı... 

Kat malikleri oturmadıkları evin aidatını ödemek istemeyebiliyor. Ancak kanuna göre, daire boş dahi olsa ortak giderleri herkes ödemekle yükümlü. 





Geri Dön