25 / 04 / 2024

Apartmana sonradan bağımsız bölüm eklenir mi?

Apartmana sonradan bağımsız bölüm eklenir mi?

Apartmanda bağımsız bölüm, anagayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine deniyor. Peki, apartmana sonradan bağımsız bölüm eklenir mi?



Apartmana sonradan bağımsız bölüm eklenir mi?

Apartmanda bağımsız bölüm, ana gayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine deniyor.


Bir apartmana;  kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler açılabiliyor. Peki, bu yerler için apartmana sonradan bağımsız bölüm eklenir mi?


Yukarıda belirtilen yerler ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir. Bağımsız bölüm ilavesi için gerekli olan koşullar da şu şekilde sıralanıyor:


Bağımsız bölüm ilavesi için Kat Mülkiyeti Kanununa göre;  Anagayrimenkulün üstüne kat ilavesi veya mevcut çekme kat yerine tam kat yapılması veya zemin veya bodrum katlarında veya arsanın boş kısmında 24 üncü maddenin ikinci fıkrasında yazılı yerlerin sonradan yapımı veya ilavesi için:


a) Kat malikleri kurulunun buna oybirliğiyle karar vermesi;


b) Anagayrimenkulün bu inşaattan sonra alacağı duruma göre, yapılan yeni ilaveler de dahil olmak üzere bütün bağımsız bölümlerine tahsis olunacak arsa paylarının, usulüne göre yeniden ve oybirliğiyle tesbit edilmesi;


c) İlave edilecek yeni bağımsız bölüme tahsis edilen arsa payı üzerinde, tapu memuru huzurunda yapılacak resmi senetle, 14 üncü maddeye göre kat irtifakı kurularak bunun, anagayrimenkulün bütün bağımsız bölümlerinin kat mülkiyeti kütüğündeki irtifaklar hanesine tescil edilmesi ve anagayrimenkulün kapanan eski kütük sayfasiyle 13 üncü madde hükmüne göre bağlantı sağlanması gerekiyor.


Kat çıkma izni nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön