29 / 03 / 2024

Bağımsız bölüm listesi!

Bağımsız bölüm listesi!

Bağımsız bölüm listesinde her bağımsız bölüm birden başlayarak numaralandırılıyor. Her bağımsız bölümün niteliği, arsa payı, büyüklüğü varsa eklentisi de gösteriliyor. Liste ana gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanıyor...




Bağımsız bölüm listesi!


Anagayrimenkul içinde ayrı ayrı tek başına kullanılmaya müsait olan bölümlere bağımsız bölüm deniyor. Bağımsız bölüm listesi belediyeler tarafından mahalle ve sokak bazında hazırlanıyor. Bağımsız mülkiyet hakkı ise, her bağımsız bölüm sahibinin alan üzerindeki hakkını ifade ediyor. Yani bağımsız mülkiyet hakkına sahip kişi, söz konusu bölümünden dilediği gibi yararlanma hakkına sahip oluyor. Tapu işlemleri için kat irtifakının kurulmasında da bağımsız bölüm listesi tapu müdürlüğü tarafından isteniyor. Bağımsız bölüm listesinde her bağımsız bölüm birden başlayarak numaralandırılıyor. Her bağımsız bölümün niteliği, arsa payı, büyüklüğü varsa eklentisi de gösteriliyor. Liste ana gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanıyor.


Mülkiyet hakkı altında olan bağımsız bölüm satışında herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Yani bağımsız bölüm sahibi kendi bölümünü istediği gibi satma veya kiralama hakkına sahip. Satış durumunda diğer bağımsız bölüm sahiplerinin de şufa hakkı olmuyor. Ayrıca bağımsız bölümlerde izale-i şüyu davası hakkı da bulunmuyor.


Bir yerin bağımsız bölüm sayılabilmesi için yapının bulunduğu arsa üzerinden arsa payına sahip olması gerekiyor. Buna göre, bağımsız bölümlere sahip olan kişiler, arsa üzerindeki bu paya da sahip olmuş oluyor. Yani arsa payı ile bağımsız bölüm birbirinden ayrılmıyor. 


Kat mülkiyeti Kanunu'na göre bağımsız bölümler kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi vasıflarda inşa edilebiliyor. Ancak burada sayılmamış vasıflarda da bağımsız bölümler olabilir. Burada önemli olan taşıdığı vasfa göre başlı başına kullanılabilir olup olmadığıdır. 




Binalara bağımsız bölüm ilavesi nasıl yapılır?
Ferdi iskan harcı nedir?
Yönetici seçimi için kaç bağımsız bölüm gerekiyor?
Bağımsız bölüm numarası nedir?
Bağımsız bölüm planı nedir?




Geri Dön