23 / 04 / 2024

Brüt metrekareye dahil alanlar!

Brüt metrekareye dahil alanlar!

Evin alan hesaplamalarında net alan hesabı ve brüt alan hesabı kullanılıyor. Bu iki alan hesaplamalarına da kimi alanlar dahil edilirken kimi alanlar dahil edilmiyor. İşte brüt metrekareye dahil alanlar...



Brüt metrekareye dahil alanlar!

Evin alan hesabında iki farklı yöntem kullanılıyor. Bunlar: net metrekare alanı ve brüt metrekare alanı. Net metrekare alanında brüt metrekareye dahil edilen bazı alanlar dahil edilmiyor. Peki hangi alanlar brüt metrekareye dahil ediliyor? İşte brüt metrekareye dahil alanlar aşağıda sıralanıyor:


Bağımsız bölüm bürüt alanı, bağımsız bölümün içerisindeki; duvarlar, kolonlar, sıva payları, merpen sahanlıkları ve basamakları ile bu merpenlerin altlarında kalan yerler ile sadece bağımsız bölüme ait ve bağımsız bölümün içinden doğrudan bağlantılı olan; balkonlar, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, açık çıkmalar, çatı veya kat bahçeleri dahil kapladığı alan olarak karşımıza çıkıyor.


Bu alana; ışıklıklar, galeri boşlukları, bağımsız bölümün eklentileri ve ortak alanların bağımsız bölüme düşen payları dahil edilmez. 


Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm brüt alanı bulunur. Bağımsız bölümün eklentileri ayrıca belirtilmek zorundadır.


Eklenti Bürüt Alanı

Sadece bağımsız bölüme ait olup bu bölümün kullanımı ve tasarrufunda bulunan, bağımsız bölümün içinde olmayıp, aynı katta veya farklı katta yer alan ve girişi bağımsız bölümden ayrı olan mekanların (44) numaralı bentte belirlenen esaslar dikkate alınarak hesaplanacak alanıdır.


Bağımsız Bölüm Toplam Bürüt Alanı

Bağımsız bölüm bürüt alanına bu bölüme ait eklenti veya eklentilerin bürüt alanının ilave edilmesiyle hesaplanan toplam bürüt alandır.


Bağımsız Bölüm Genel Bürüt Alanı

Bağımsız bölüm toplam brüt alanına bağımsız bölüme ortak alanlardan düşen payların da eklenmesi suretiyle hesaplanan genel bürüt alandır.


Toplam yapı inşaat alanı

Bir parselde bulunan bütün yapıların yapı inşaat alanlarının toplamıdır.



Eklenti net alanı nedir?
Evin brüt metrekaresi nasıl hesaplanır?



Geri Dön