29 / 03 / 2024

Brüt metrekareye dahil olmayan alanlar!

Brüt metrekareye dahil olmayan alanlar!

Konut alım satımlarında alıcıya genellikle konutun brüt metrekaresi söyleniyor. Bu alan, konutta kullanılmayan bazı alanları da kapsarken kimi alanları ise kapsamıyor. İşte brüt metrekareye dahil olmayan alanlar...



Brüt metrekareye dahil olmayan alanlar!

Brüt metrekare, genellikle konut alım satımlarında alıcıya söylenen konut alanı olarak karşımıza çıkıyor. Ancak brüt alanı kapsamında bazı kullanılmayan alanlar da dahil ediliyor. Bu nedenle, söz konusu konut tahmin edilenden daha küçük oluyor.


Konutta duvarlar, kolonlar, sıva payları, merpen sahanlıkları ve basamakları ile bu merpenlerin altlarında kalan yerler ile sadece bağımsız bölüme ait ve bağımsız bölümün içinden doğrudan bağlantılı olan; balkonlar, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, açık çıkmalar, çatı veya kat bahçeleri dahil tüm alanlar brüt metrekare alanı olarak ifade ediliyor.


Ancak kimi alanlar, brüt metrekareye dahil edilmiyor. Brüt metrekareye dahil olmayan alanlar şu şekilde sıralanıyor:


Brüt metrekareye dahil olmayan alanlar:

Brüt alana dahil edilmeyen alanlar arasında; ışıklıklar, galeri boşlukları, bağımsız bölümün eklentileri ve ortak alanların bağımsız bölüme düşen payları bulunuyor. Bu alanlar brüt metrekare hesabına dahil edilmiyor.


Brüt metrekare hesabı

Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm brüt alanı bulunur. Planlı alanlar tip imar yönetmeliğinde yer alan hükümlere göre bağımsız bölümün eklentileri ayrıca belirtilmek zorunda.



Brüt metrekareye dahil alanlar!


Geri Dön