18 / 04 / 2024

Net metrekareye dahil olmayan alanlar!

Net metrekareye dahil olmayan alanlar!

Hangi alanlar net metrekareye dahil? Hangi alanlar net metrekareye dahil değil? İşte Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alan net metrekareye dahil olmayan alanlar bu haberde...



Net metrekareye dahil olmayan alanlar!

Bir konutun kullanılabilen gerçek alanı, net metrekare hesabı ile bulunuyor. Net alan hesabına, bazı kullanılmayan alanlar dahil edilmiyor. Bu nedenle konutun gerçek kullanım alanı net metrekare hesabı ile bulunuyor.


Konutun metrekare hesaplamalarına ilişkin esaslar, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alıyor. Yönetmeliğe göre bir diğer hesaplama formülü ise "brüt alan" hesabı. Brüt alan hesabında, net alan hesabından ayrı olarak kullanılmayan alanlar da dahil ediliyor. Bu nedenle, brüt alan değeri, net alan değerinden daha yüksek bir rakam oluyor.


Peki hangi alanlar net metrekareye dahil? Hangi alanlar net metrekareye dahil değil, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Konuttaki duvar kalınlıkları, merpen ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi kullanılamayan alanlar net metrekareye dahil olmayan alanlar kapsamında sıralanıyor.


Diğer net metrekareye dahil olmayan alanlar ise yönetmelikte şu şekilde sıralanıyor:


Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alan oluyor. Net alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merpenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dahil edilmiyor.


Ayrıca açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekanlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekanlar ile ortak alanlar konutun net alanı içinde değerlendirilmiyor.


Net metrekare hesabı için, konutta yer alan bölümlerdeki komşu iki duvarının metre cinsinden ölçmek ve ölçülen değerlerin birbiriyle çarpılması gerekiyor.



Net metrekareye dahil alanlar!
Brüt metrekareye dahil olmayan alanlar!



Geri Dön