20 / 04 / 2024

Büyükçekmece'de enerji nakil hattı bölgesine yapılaşma izni!

Büyükçekmece'de enerji nakil hattı bölgesine yapılaşma izni!

Büyükçekmece Tepecik Havza dışı bölgesi ve E-5 arası 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı tadilatı ile enerji nakil hattı koruma kuşağı alanı şartlı olarak yapılaşmaya açılıyor. İmar planı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde askıya çıkarıldı.



Büyükçekmece İlçesi, Tepecik Havza dışı bölgesi ve E-5 arası 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Tadilat Plananına plan notu eklenmesine ilişkin plan tadilatı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde ilanen askıya çıkarıldı. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 28551 dosya numaralı imar planı tadilatını 17 Ekim 2014'te onayladı. Büyükçekmece Tepecik Havza dışı bölgesi ve E-5 arası enerji nakil hattında yapılaşmaya izin vermeyen maddeleri şartlı olarak iptal eden plan tadilatı, bir aylık itiraz süresinin ardından 6 Şubat 2015 tarihinde askıdan indirilecek. 


İşte o plan değişikliği!


Büyükçekmece de enerji nakil hattı bölgesine yapılaşma izni!


9.17 Enerji Nakil Hatları


9.17.1. Enerji Nakil Hattı (ENH) Koruma Kuşağı Alanı; teknik altyapı gereği olan tesisler dışında yapılaşmaya açılamaz. 


9.17.2. 1/1000 ölçekli uygulama imar planı aşamasında bir kısmı Enerji Nakil Hattı Koruma Kuşağı Alanında kalan ve bu alanda kalmayan diğer kısmında yapı yapmaya müsait olan parsellerde; Enerji Nakil Hattı Koruma Kuşağı baz alınarak yapı yaklaşma sınırı belirlenecektir. Parselin yapılaşma hakları, TEİAŞ görüşü doğrultusunda gerekli önlemler alınmak suretiyle Enerji Nakil Hattı Koruma Kuşağı altında kalmayan kısmında kullanılacaktır.


9.17.3. Enerji Nakil Hattı Koruma Kuşağı altında kalan parseller, Enerji Nakil Hatlarının ilgili kurum tarafından yeraltına alınması ve/veya deplase edilmesi durumunda ait oldukları yapı adasının yapılaşma şartlarında yapılaşabilir. 


9.17. ENH koruma kuşağı altında kalan ve planda, yapı yasaklı alan, park alanı (Yeşil Alan), pasif yeşil alan olarak planlanan parsellerin imar hakları enerji nakil hatları koruma kuşağı içerisnde kalan kısımların kamuya bedelsiz terk edilmesi koşuluyla plan onama sınırları içerisindeki başka parsellerde kullanılabilir. Kamuya terk edilen alanlar yeşil alan olarak düzenlenecek ve başka amaçla kullanılmayacaktır.


İmar hakkı transfer edilen parselde planda verilen emsal değeri en fazla yüzde 50 arttırılabilir, kullanılamayan imar hakları ise başka parsel veya parsellerde kullanılabilir. 


Bu alanlarda kalan ve daha önce imar uygulaması görmemiş parsellerde transfere konu imar hakı parsel alanının yüzde 60'ı üzerinden hesaplanır. 3134 Sayılı İmar Kanunu'na göre, imar uygulaması görmüş parsellerde ise uygulama öncesi parsel alanının yüzde 00'ı üzerinden hesap yapılır.


İmar hattı transferi hesabı ENH koruma kuşağına komşu parsellerdeki düşük yoğunluklu / yapılaşma koşullu fonksiyon bölgeleri dikkate alınarak yapılacaktır.


Parsel sahibinin talebi halinde ENH koruma kuşağı altında kalan ve planda, yapı yasaklı alan, park alanı (yeşil alan) pasif yeşil alan olarak planlanan parselde ilgili kurumlardan uygun görüş alınmak şartıyla E:0.03 H: 4.50 metre yapılaşma koşulları aşılmayacak şekilde ticari birimler yapılabilir. 


Kısmen ENH Koruma Kuşağı altında kalan parsellerde ENH koruma kuşağı dışında kalan kısmın planda verilen hükümlere göre yapılaşmaya uygun olması halinde ENH koruma kuşağı altında kalan kısımlarının imar hakları bu kısımların kamuya bedelsiz terk edilmesi koşulu ile parselin ENH koruma kuşağı dışında kalan kısmında kalan kullanılabilir veya başka parsellere yukarıda belirtilen koşullar çerçevesinde transfer edilebilir. 


9.17. Enerji nakil hattı koruma kuşağı altında kalan parsellerde ilgili kurumdan (TEİAŞ) uygun görüş alınması şartıyla yapı yapılabilir.


Büyükçekmece Tepecik Havza dışı bölgesi ve E-5 arası 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı tadilatını indirmek için tıklayın!

Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Geri Dön