24 / 04 / 2024

Cebri satış ihtiyati tedbir!

Cebri satış ihtiyati tedbir!

Cebri satış ihtiyati tedbir konusu aslında ihtiyadi tedbir kararının cebri satışa engel olup olmayacağıdır. İhtiyadi Tedbir Kararı mahkemelerce cebri satışa engel görülüyor. Verilen karar ipotekli taşınmazın 3.kişilere devrinin önlenmesi içindir...




Cebri satış ihtiyati tedbir!


Cebri satış ihtiyati tedbir konusu aslında ihtiyadi tedbir kararının cebri satışa engel olup olmayacağıdır. İhtiyadi Tedbir Kararı mahkemelerce cebri satışa engel görülüyor.


Genellikle mahkemeler, alacağın tahsili için yapılmış olan İpoteğin Paraya Çevrilmesi Yolu İle Takipte borçlu aleyhine Tapu İptali ve Tescil Davalarında mahkemece ipotekli gayrimenkulün üçüncü kişilere devir ve temlikinin önlenmesi yönünde ihtiyati tedbir kararı verirler.


Cebri satış ihtiyati tedbir...

Takip dosyası satış aşamasında, ihtiyati tedbirin, cebri satışa engel olup olmadığı, mahkemece tapu iptali ve tescil davasının gayrimenkulün aynına ilişkin bir dava olduğu belirtilerek satışın yapılması engellenmektedir.


Cebri satış ihtiyati tedbir konusunda örnek yargıtay kararı aşağıda yer alıyor:


Yargıtay’a göre:

 

İhtiyati tedbir kararı, borçluya ait taşınmazların üçüncü kişilere rızaen devir ve temlikinin önlenmesine yönelik olup, bu taşınmazların cebri icra ile satılmasını önleyici nitelikte değildir. (HD 12 Esas : 2004/007667 Karar: 2004/010410 Tarih: 27.04.2004)(1086 s. HUMK. m. 101)

 

……… tarihli ihtiyati tedbir kararı, borçluya ait taşınmazların üçüncü kişilere rızaen devir ve temlikinin önlenmesine yönelik olup, bu taşınmazların cebri icra ile satılmasını önleyici nitelikte değildir. İcra Müdürlüğünce satış isteminin anılan ihtiyati tedbir kararının satışa engel teşkil ettiğinden bahisle reddine dair ……… tarihli kararı doğru değildir. Mahkemece anılan icra müdürü kararına yönelik şikayetin kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile reddine karar verilmesi isabetsizdir.

 

SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA)……… gününde oybirliğiyle karar verildi.



Cebri icra nedir?
Cebri icra yolu!
Cebri icra yoluyla satış!
Cebri icra tapu harcı!
Cebri satışlarda kdv oranı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com

 

 


Geri Dön