19 / 04 / 2024

Emlak vergisi geç beyan cezası nedir?

Emlak vergisi geç beyan cezası nedir?

Emlak vergisinde mükellefiyet taşınmaza sahip olunması ile başlıyor. Vergi için öncelikle yıl sonuna kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Süresinde verilmeyen beyannameler için ceza uygulanıyor. Peki, emlak vergisi geç beyan cezası nedir?



Emlak vergisi geç beyan cezası nedir?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Vergi mükellefiyeti, taşınmaza sahip olunması ile başlıyor. Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.


Ancak her sene beyanname verme yükümlülüğü bulunmayan vergide; vergi değerini değiştiren durumlarda (mükellefin değişmesi, arsa ve arazinin ifraz ve tevhidi vs.) bu olayın vuku bulduğu bütçe yılı sonuna kadar; bu durum yılın son 3 ay içinde gerçekleşmişse 3 ay içinde ilgili belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor.


Örneğin bir gayrimenkul aldığınızı düşünelim. Satın almanın gerçekleştiği yıl sonuna kadar emlak vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor. Emlak vergisi bildiriminde bulunmayanlar, Vergi Usul Kanununun 376. Maddesine göre, cezalarını ödemek için bir dilekçe ile başvuru yapabiliyor. Peki, emlak vergisi geç beyan cezası nedir?


Vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında indirme 

Madde 376 – (Değişik : 22/7/1998 - 4369/17 md.) 

İkmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkını ve aşağıda gösterilen indirimlerden artakalan vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarını mükellef veya vergi sorumlusu ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse: 

 

1. Vergi ziyaı cezasında birinci defada yarısı, müteakiben kesilenlerde üçte biri, 

 

2. Usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezasının üçte biri;  İndirilir. 

 

Mükellef veya vergi sorumlusu ödeyeceğini bildirdiği vergi ve vergi cezasını yukarıda yazılı süre içinde ödemez veya dava konusu yaparsa bu madde hükmünden faydalandırılmaz. 


Yukarıdaki hükümler vergi aslına tabi olmaksızın kesilen usulsüzlük cezaları hakkında da uygulanır. 



Emlak vergisini online ödeme!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön