26 / 04 / 2024

Emlak vergisi ilk 5 yıl muaf mı?

Emlak vergisi ilk 5 yıl muaf mı?

Emlak vergisi uygulamasında taşınmaz mallar için birtakım indirim ve muafiyet avantajı bulunuyor. Bu avantajla arasında yer alan ilk 5 yıl emlak vergisi muafiyeti nedir? Tüm taşınmaz mallar emlak vergisinden ilk 5 yıl muaf mı?



Emlak vergisi ilk 5 yıl muaf mı?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, mesken, işyeri, arsa ve arazi sahipleri emlak vergisi mükellefi oluyor. Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar vergiye tabi tutuluyor.


Emlak vergisi uygulamasında taşınmaz mallar için birtakım indirim ve muafiyet avantajı bulunuyor. Söz konusu avantajlardan biri de emlak vergisinden ilk 5 yıl muad olma durumu olarak karşımıza çıkıyor.


Peki, İlk 5 yıl emlak vergisi muafiyeti nedir? Tüm taşınmaz mallarda emlak vergisi ilk 5 yıl muaf mı? İlk 5 yıl emlak vergisi muafiyeti ne zaman ve hangi hallerde uygulanır?


Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Örnek..

Ali Bey, 1.5.2013 tarihinde inşaatı tamamlanan apartmandan dairesini, 20.10.2013 tarihinde satın almıştır. 


Dairenin 2014 yılı emlak vergisi değeri 200 bin TL'dir. Bu durumda, Ali Bey 2014-2018 yıllarında geçici muafiyetten yararlanarak; 2014 yılı için 50 bin TL'lik muafiyeti düşürecek.


Geriye kalan 150 bin TL üzerinden emlak vergisi ödeyecek.



Emlak vergisi nereye yatacak?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön