24 / 04 / 2024

Eskişehir'de 75 bin kişilik yeni bir kent kuruluyor!

Eskişehir'de 75 bin kişilik yeni bir kent kuruluyor!

Sarı: "Pilot proje kapsamında, Eskişehir'imizin Odunpazarı ilçesi Tepebaşı mevkisinde 838 hektarlık bölgeyi, rezerv yapı alanı ilan ettik. Bu alanda, 4 etaplık bir çalışmayla, yaklaşık 75 bin vatandaşımızın yaşayacağı, yeni bir kent kuracağız" dedi.



 Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Süperkent" pilot projesi kapsamında, Eskişehir'in Odunpazarı ilçesi Tepebaşı mevkisinde 838 hektarlık bölgeyi rezerv yapı alanı ilan ettiklerini belirterek, bu alanda 4 etaplık bir çalışmayla, yaklaşık 75 bin vatandaşın yaşayacağı yeni bir kent kuracaklarını bildirdi. 


"Süperkent Standardı Uygulama Altyapısı ve Pilot Uygulaması" sempozyumunda konuşan Sarı, bu çalışmanın başta Eskişehirli vatandaşlara ve tüm ülke adına hayırlı olmasını diledi. 


Sarı, Türkiye'de 1950 sonrasında başlayan köyden şehre göç dalgasının iyi yönetilememesi nedeniyle şehirlerin plansız ve programsız şekilde büyüdüğünü, bu problemi ortadan kaldırmak için 2012'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde "Kentsel Dönüşüm Seferberliği" başlatıldığını anımsattı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, 2014 sonu itibarıyla 81 ilin tamamında dönüşümü başlattıklarını ifade eden Sarı, "Halihazırda 1 milyon 214 bin 505 vatandaşımıza ait 189 bin 649 yapıda, dönüşümü sürdürüyoruz. Evleri̇ yeni̇den yapılan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek için geçi̇ci̇ süreli̇ başka alanlarda barınmaları için de imkanlar sağlıyoruz. Bugüne kadar 32 bi̇n 656 ri̇skli̇ bi̇nanın yıkımı tamamlandı. Vatandaşlarımıza, 1 mi̇lyar li̇raya yakın ki̇ra yardımı yapıldı. Ülke genelinde 1 milyar 870 milyon lira kaynak kullanıldı ve kullanılmaya da devam ediyor" dedi. 


- "Süperkent modeli 3 temel üzerinde yükseliyor"

Bakan Sarı, kentsel dönüşüm uygulamalarında yol haritası özelliği taşıyan çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenle "Süperkent" modelini geliştirdiklerini anlattı. Bu modelin 3 temel üzerinde yükseldiğini belirten Sarı, şöyle devam etti:


"Dönüşümün, sürdürülebi̇li̇rli̇k i̇lkeleri̇ne göre yürütülmesi̇, gerek ulusal gerek uluslararası bütün fi̇nans kuruluşlarının sürdürülebi̇li̇rli̇k temalı kredi̇ olanaklarının kullanımı, ülkemi̇zi̇n i̇kli̇m deği̇şi̇kli̇ği̇ konusundaki̇ yükümlülükleri̇ni̇n karşılanabi̇lmesi̇nde kentsel dönüşümün bi̇r araç hali̇ne geti̇ri̇lmesi̇di̇r. Tüm bu hedeflerle bi̇rli̇kte ekoloji̇yi̇ ön plana alan, öncü bi̇r perspekti̇f oluşturmayı hedefledik. Bu kapsamda, 'Ekoloji̇k Yerleşme Bi̇ri̇mi̇ Standardı'nı geli̇şti̇rdi̇k. Bu standartla, dönüşüm uygulamalarına yöneli̇k sosyal, ekonomi̇k ve çevresel ölçütleri̇ beli̇rlemi̇ş olduk. Özelli̇kle yapılan dönüşüm sonucunda bi̇naların i̇çi̇nde oturan i̇nsanlarımızın çalışma ve eği̇ti̇m koşullarını i̇yi̇leşti̇recek poli̇ti̇kalarımızı standardımıza ekledi̇k. Kentsel dönüşüm uygulamaları, bundan böyle sosyo-ekonomi̇k sürdürülebi̇li̇rli̇k i̇lkeleri̇ne ağırlık veren modeli̇mi̇zle desteklenecekti̇r. Yeni̇ uygulamalarımızla, vatandaşlarımızın daha düşük faturalar ödemesi̇ni̇ ve çok daha değerli̇ gayri̇menkullere sahi̇p olmasını sağlayacağız."


- "75 bin vatandaşın yaşayacağı yeni bir kent"

Bakan Sarı, "Pilot proje kapsamında, Eskişehir'imizin Odunpazarı ilçesi Tepebaşı mevkisinde 838 hektarlık bölgeyi, rezerv yapı alanı ilan ettik. Bu alanda, 4 etaplık bir çalışmayla, yaklaşık 75 bin vatandaşımızın yaşayacağı, yeni bir kent kuracağız. Süperkent'in uygulama alanı olacak bu proje, Eskişehir'in marka değerini artıracak." dedi.


Proje alanında yenilenebilir enerji üretileceğini, mahalle ısıtma sistemi kurulacağını, yağmur suları ve atık suların en yüksek seviyede değerlendirileceğini anlatan Sarı, bu alanda yapacakları çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:


"Ulusal şebekeden elektri̇k enerji̇si̇ kullanılmayacaktır. Di̇ğer yerleşi̇m yerleri̇ne göre yüzde 90 oranından fazla enerji̇ veri̇mli̇li̇ği̇ sağlanacaktır. Proje kendi̇ suyunu kendi̇si̇ üretecek, maksi̇mum atıksu geri̇ kazanımı sağlanacaktır. Banyo, lavabo, duş ve bulaşık maki̇nelerindeki̇ kullanımlardan çıkan sular, kolay ve masrafsız şeki̇lde arıtılacak, si̇fon veya bahçe sularında kullanılması sağlanacaktır. Hesaplamalarımıza göre, arıtılan bu suyun kullanımından elde edi̇lecek olan tasarruf mi̇ktarı günde 3 bi̇n 375 metreküptür. Yi̇ne, araçların saldığı karbondi̇oksi̇ti̇n az olduğu çözümleri̇n kullanılmasıyla, proje alanımız düşük emi̇syonlu bi̇r ulaşım ağına sahi̇p olacaktır. Hesaplamalarımıza göre, proje alanında, yılda 25 bi̇n 458 ton katı atık kullanılacak ve bu atıkların tamamı ayrıştırılacaktır. Ayrıca, atık ve atık sulardan günlük 24,5 megawatt/saat enerji̇ geri̇ kazanımı sağlanacaktır. Doğal alanlarımız tamamıyla korunacaktır. Tüm bu bi̇leşenler sayesi̇nde, Avrupa standartlarının çok üzeri̇nde bir karbon azaltımı hedefli̇yoruz."


- "Sadece tüketen deği̇l üreten bi̇r şehi̇r olacak"

Bakan Sarı, Süperkent si̇stemi̇ i̇le kentsel hi̇zmetleri̇n sağlanması amacıyla oluşan gi̇derlerde mi̇ni̇mum yüzde 44 tasarruf yapacaklarını, yüzde 65 enerji̇ veri̇mli̇li̇ği̇, yüzde 65 su tasarrufu ve yüzde 55 i̇şletme veri̇mli̇li̇ği̇ elde edeceklerini dile getirdi.


Projenin, 14'üncü yıldan i̇ti̇baren, devlete maddi̇ anlamda kar sağlamaya başlayacağını bildiren Sarı, "Tüketti̇kçe kar eden, sadece tüketen deği̇l üreten bi̇r şehi̇r olacak. Bu projeyle mi̇lleti̇mi̇ze, tüketen deği̇l üreten, zarar eden deği̇l kar eden, sürdürülebi̇li̇r bi̇r yaşam tablosu çi̇zeceği̇z." şeklinde konuştu. 


Bu projeni̇n yapımında geli̇şti̇ri̇len, ısıtma ve su arıtma si̇stemi̇ gi̇bi̇ yeni̇ teknoloji̇lerin, ülkenin yapı sektörü i̇çi̇n büyük bi̇r i̇novasyon kapısı olacağının altını çizen Sarı, projede kazanılan araçların, kanunla desteklenerek uygulamaya geçmesi̇ni̇ amaçladıklarını ifade etti.


Sarı, bu sebeple elde edi̇len standartlara uygun bir yönetmeli̇k taslağını hazırladıklarına işaret ederek, "Bu yönetmeli̇kle bi̇rli̇kte yeni̇ kentsel dönüşüm si̇stemi̇mi̇zi̇ yönetecek, yürütücü bi̇r kuruluşun oluşmasını Bakanlık olarak temi̇n edeceği̇z. Başarıyla tamamladığımız yeni̇li̇kçi̇ ve öncü projemi̇zi̇, Expo 2016 Antalya'da sergi̇leyeceği̇z." dedi.  


Açılış konuşmalarının ardından, kendisine bisiklet hediye edilen Bakan Sarı, "Çok anlamlı bir hediye gerçekten. Bisikleti görünce ben birine hediye edeceğim diye düşünüyordum ama bisiklet bana hediye geldi. Çok büyük bir sürpriz oldu. Genelde hediyeleri biz veriyorduk. Bu bisikleti şu anda kullanmamı beklemiyorsunuzdur inşallah" diye konuştu. 


Bakan Sarı, günün anısına katılımcılarla fotoğraf çektirdi. 


Sempozyuma, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mehmet Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen de katıldı.


AA



Haber PR ajansı tarafından şu şekilde servis edildi


Bugün tanıtımı yapılan “Süperkent Projesi” ile ekolojik şehirlerin ilk adımı atıldı. 


Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen proje ile yüzde 45 daha az enerji, yüzde 50 daha az su ve yüzde 70 daha az katı atık üreten, ulaşımı gelişmiş, kentsel yeşil alan oranlarının yüzde 70 düzeyinde arttırıldığı yaşam alanları oluşturulacak. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projenin pilot uygulamasını Eskişehir’in Odunpazarı ilçesine bağlı Kocakır mevkiinde başlatacak. Süperkent sisteminin ilerleyen dönemde Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, bugün gerçekleştirilen “Süperkent Standardı, Uygulama Alt Yapısı ve Pilot Uygulaması Sempozyumu”nda projeye ilişkin şu açıklamalarda bulundu: 


“VATANDAŞLARA 1 MİLYAR LİRALIK KİRA YARDIMI YAPILDI”

5 Ekim 2012 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde Türkiye genelinde başlattığımız “Kentsel Dönüşüm Seferberliği” ile afetlere hazır bir Türkiye’nin önü açılmış oldu. Kentsel Dönüşüm, halkımızın büyük teveccühünü gördü ve bir yıl bile dolmadan bütün illere yayılma başarısını gösterdi. Hali hazırda 1 milyon 214 bin 505 vatandaşımıza ait, 189 bin 649 yapıda dönüşümü sürdürüyoruz. Evleri yeniden yapılan vatandaşlarımızı mağdur etmiyor, geçici süreli rezerv alanlara yerleşmelerini sağlıyoruz. Bügüne kadar 32 bin 656 adet riskli binanın yıkımını tamamlarken, vatandaşlarımıza 1 milyar liraya yaklaşan kira yardımı yaptık. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak; gelecek kuşakların ihtiyaçlarına cevap verecek, sosyal donatıları ve parklarıyla keyifli yaşam alanları oluşturmayı birinci görevimiz olarak görüyoruz. Konutlarımızın dönüşümünde hem devletimizin hem de milletimizin kazanım elde edeceği yeni bir yaklaşım geliştirme zorunluluğu tespit ettik.


 Bu çerçevede bundan sonra ki  bütün kentsel dönüşüm uygulamalarında da yol haritası olacak yeni bir model geliştirdik. 


Bugün tanıtımını yaptığımız bu yeni modelin adı, Süperkent… Açılımı ise “Sürdürülebilirlik Performanslı Kentsel Dönüşüm.” Burada belirlediğimiz standartlarla ekolojiyi ön plana alan, öncü bir perspektif oluşturduk. Dönüşüm uygulamalarına yönelik sosyal, ekonomik ve çevresel ölçütleri belirledik. Kentsel dönüşüm uygulamaları bundan böyle “sosyo ekonomik sürdürülebilirlik” ilkelerine ağırlık veren modelimizle desteklenecek. Yeni uygulamamız, vatandaşlarımızın daha düşük faturalar ödemesini ve çok daha değerli gayrimenkullere sahip olmasını sağlayacak. 


“PİLOT UYGULAMA ESKİŞEHİR’DE BAŞLAYACAK” 

Pilot proje kapsamında Eskişehirimizin Odunpazarı İlçesine bağlı Odunpazarı mevkiinde 838 hektarlık bölgeyi rezerv yapı alanı ilan ettik. Bu alanda 4 etaplık bir çalışmayla 75 bin vatandaşımızın yaşayacağı, yeni bir kent kuracağız. Süperkent’in uygulama alanı olacak bu proje, Eskişehir’in marka değerini arttıracak, bunun yanı sıra üniversitesiyle, teknoloji geliştirme bölgesiyle, turizm ve rekreasyon alanlarıyla kentin refah düzeyini yükseltecektir. 


Proje alanında yenilenebilir enerji üretilecek, mahalle ısıtma sistemleri kurulacak ve yağmur suları ile atık sular en yüksek seviyede değerlendirilecektir. 


Bu alanda; 

1) Ulusal şebekeden elektrik enerjisi kullanılmayacak ve diğer yerleşim alanlarına göre yüzde 90 oranından fazla enerji verimliliği sağlanacaktır. 

2) Proje kendi suyunu kendisi üretecek, maksimum oranda atıksu geri kazanımı elde edilecektir. 

3) Banyo, lavabo, duş ve bulaşık makinalarındaki kullanımlardan çıkan sular, kolay ve masrafsızca arıtılacak, sifon veya bahçe sularında kullanılması sağlanacak. 

4) Hesaplarımıza göre, arıtılan bu suyun kullanımından günlük 3 bin 375 metreküp tasarruf sağlanacak. 

5) Proje alanımızda, düşük emisyonlu bir ulaşım ağı kurulacak. 

6) Burada yılda 25 bin 458 ton katı atık kullanılacak ve bu atıkların tamamı ayrıştırılacak. 

7) Ayrıca atık ve atık sulardan günlük 24,5 mega watt saat enerji geri kazanımı elde edilecek. 

8) Doğal alanlarımız tamamiyle korunacaktır. 

9) Tüm bu bileşenler ile Avrupa standartlarının üzerinde, yüzde 97,3 oranında karbon azaltımını hedefliyoruz. 

10) Süperkent sistemi ile kentsel hizmetlerin sağlanması amacıyla oluşan giderlerde minimum yüzde 44 tasarruf sağlayacağız. 

11) Yine yüzde 65 enerji verimliliği, yüzde 65 su tasarrufu ve yüzde 55 işletme verimlililiği elde edilecek. 

12) Adeta tükettikçe kar eden, sadece tüketen değil üreten bir şehir oluşturulacak. 

13) Eser niteliğindeki bu projeyle, milletimize tüketen değil üreten, zarar eden değil kar eden, sürdürülebilir bir yaşam tablosu çizeceğiz. 

14)Ayrıca hazırladığımız yönetmelik taslağı ile yeni kentsel dönüşüm sistemimizi yönetecek, yürütücü bir kuruluşun oluşmasını temin edeceğiz. 




Bu haber Eskişehir Anadolu Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Süperkent" pilot projesi kapsamında, Eskişehir'in Odunpazarı ilçesi Tepebaşı mevkisinde 838 hektarlık bölgeyi rezerv yapı alanı ilan ettiklerini belirterek, bu alanda 4 etaplık bir çalışmayla yaklaşık 75 bin vatandaşın yaşayacağı yeni bir kent kuracaklarını bildirdi.

"Süperkent Standardı Uygulama Altyapısı ve Pilot Uygulaması" sempozyumunda konuşan Sarı, bu çalışmanın başta Eskişehirli vatandaşlara ve tüm ülke adına hayırlı olmasını diledi.


Sarı, Türkiye'de 1950 sonrasında başlayan köyden şehre göç dalgasının iyi yönetilememesi nedeniyle şehirlerin plansız ve programsız şekilde büyüdüğünü, bu problemi ortadan kaldırmak için 2012'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde "Kentsel Dönüşüm Seferberliği" başlatıldığını anımsattı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, 2014 sonu itibarıyla 81 ilin tamamında dönüşümü başlattıklarını ifade eden Sarı, "Halihazırda 1 mi·lyon 214 bin 505 vatandaşımıza ait 189 bin 649 yapıda, dönüşümü sürdürüyoruz. Evleri yeniden yapılan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek için geçici süreli başka alanlarda barınmaları için de imkanlar sağlıyoruz. Bugüne kadar 32 bin 656 riskli binanın yıkımı tamamlandı. Vatandaşlarımıza, 1 milyar liraya yakın kira yardımı yapıldı. Ülke genelinde 1 milyar 870 milyon lira kaynak kullanıldı ve kullanılmaya da devam ediyor" dedi.


"Süperkent modeli 3 temel üzerinde yükseliyor"


Bakan Sarı, kentsel dönüşüm uygulamalarında yol haritası özelliği taşıyan çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenle "Süperkent" modelini geliştirdiklerini anlattı.


Bu modelin 3 temel üzerinde yükseldiğini belirten Sarı, şöyle devam etti: 


"Dönüşümün, sürdürülebilirlik ilkelerine göre yürütülmesi, gerek ulusal gerek uluslararası bütün finans kuruluşlarının sürdürülebilirlik temalı kredi olanaklarının kullanımı, ülkemizin iklim değişikliği konusundaki yükümlülüklerinin karşılanabilmesinde kentsel dönüşümün bir araç haline getirilmesidir. Tüm bu hedeflerle ekolojiyi ön plana alan, öncü bir perspektif oluşturmayı hedefledik. Bu kapsamda, Ekolojik Yerleşme Birimi Standardı'nı geliştirdik. Bu standartla, dönüşüm uygulamalarına yönelik sosyal, ekonomik ve çevresel ölçütleri belirlemiş olduk. Özellikle yapılan dönüşüm sonucunda binaların içinde oturan insanlarımızın çalışma ve eğitim koşullarını iyileştirecek politikalarımızı standardımıza ekledik. Kentsel dönüşüm uygulamaları, bundan böyle sosyo-ekonomik sürdürülebilirlik ilkelerine ağırlık veren modelimizle desteklenecektir. Yeni uygulamalarımızla, vatandaşlarımızın daha düşük faturalar ödemesini ve çok daha değerli gayrimenkullere sahip olmasını sağlayacağız."


"75 bin vatandaşın yaşayacağı yeni bir kent"


Bakan Sarı, "Pilot proje kapsamında, Eskişehir'imizin Odunpazarı ilçesi Tepebaşı mevkisinde 838 hektarlık bölgeyi, rezerv yapı alanı ilan ettik. Bu alanda, 4 etaplık bir çalışmayla, yaklaşık 75 bin vatandaşımızın yaşayacağı, yeni bir kent kuracağız. Süperkent'in uygulama alanı olacak bu proje, Eskişehir'in marka değerini artıracak." dedi.


Proje alanında yenilenebilir enerji üretileceğini, mahalle ısıtma sistemi kurulacağını, yağmur suları ve atık suların en yüksek seviyede değerlendirileceğini anlatan Sarı, bu alanda yapacakları çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı: 


"Ulusal şebekeden elektrik enerjisi kullanılmayacak. Diğer yerleşim yerlerine göre yüzde 90 oranından fazla enerji verimliliği sağlanacak. Proje kendi suyunu kendisi üretecek, maksimum atıksu geri kazanımı sağlanacak. Banyo, lavabo, duş ve bulaşık makinelerindeki kullanımlardan çıkan sular, kolay ve masrafsız şekilde arıtılacak, sifon veya bahçe sularında kullanılması sağlanacak. Hesaplamalarımıza göre, arıtılan bu suyun kullanımından elde edilecek olan tasarruf miktarı günde 3 bin 375 metreküptür. Yine, araçların saldığı karbondioksitin az olduğu çözümlerin kullanılmasıyla, proje alanımız düşük emisyonlu bir ulaşım ağına sahip olacak. Proje alanında, yılda 25 bin 458 ton katı atık kullanılacak ve bu atıkların tamamı ayrıştırılacak. Ayrıca, atık ve atık sulardan günlük 24,5 megawatt/saat enerji geri kazanımı sağlanacak. Doğal alanlarımız tamamıyla korunacak. Tüm bu bileşenler sayesinde, Avrupa standartlarının çok üzerinde bir karbon azaltımı hedefliyoruz."


"Sadece tüketen değil üreten bir şehir olacak"


Bakan Sarı, Süperkent sistemi ile kentsel hizmetlerin sağlanması amacıyla oluşan giderlerde minimum yüzde 44 tasarruf yapacaklarını, yüzde 65 enerji verimliliği, yüzde 65 su tasarrufu ve yüzde 55 işletme verimliliği elde edeceklerini dile getirdi.


Projenin, 14'üncü yıldan itibaren, devlete maddi anlamda kar sağlamaya başlayacağını bildiren Sarı, "Tükettikçe kar eden, sadece tüketen değil üreten bir şehir olacak. Bu projeyle milletimize, tüketen değil üreten, zarar eden değil kar eden, sürdürülebilir bir yaşam tablosu çizeceğiz." diye konuştu.


Projenin yapımında geliştirilen, ısıtma ve su arıtma sistemigibiyeniteknolojilerin, ülkenin yapı sektörü için büyük bir inovasyon kapısı olacağının altını çizen Sarı, projede kazanılan araçların, kanunla desteklenerek uygulamaya geçmesiniamaçladıklarını ifade etti.


Sarı, bu sebeple elde edilen standartlara uygun bir yönetmelik taslağını hazırladıklarına işaret ederek, "Bu yönetmelikle yenikentsel dönüşüm sistemimizi yönetecek, yürütücü bir kuruluşun oluşmasını Bakanlık olarak temin edeceğiz. Başarıyla tamamladığımız yenilikçi ve öncü projemizi, Expo 2016 Antalya'da sergileyeceğiz." dedi.


Açılış konuşmalarının ardından, kendisine bisiklet hediye edilen Bakan Sarı, "Çok anlamlı bir hediye gerçekten. Bisikleti görünce ben birine hediye edeceğim diye düşünüyordum ama bisiklet bana hediye geldi. Çok büyük bir sürpriz oldu. Genelde hediyeleri biz veriyorduk. Bu bisikleti şu anda kullanmamı beklemiyorsunuzdur inşallah" diye konuştu.


Bakan Sarı, günün anısına katılımcılarla fotoğraf çektirdi.


Sempozyuma, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mehmet Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen de katıldı.



Eskişehir Anadolu





Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Çevre Bakanı Sarı, "Süperkent pilot proje kapsamında, Eskişehir Odunpazarı İlçesi Tepebaşı mevkiinde 75 bin vatandaşımızın yaşayacağı, yeni bir kent kuracağız" dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 'Süperkent' pilot projesi kapsamında, Eskişehir'in Odunpazarı ilçesi Tepebaşı mevkiinde 838 hektarlık bölgeyi rezerv yapı alanı ilan ettiklerini belirterek, bu alanda 4 etaplık bir çalışmayla, yaklaşık 75 bin vatandaşın yaşayacağı yeni bir kent kuracaklarını bildirdi. 'Süperkent Standardı Uygulama Altyapısı ve Pilot Uygulaması' sempozyumunda konuşan Sarı, Türkiye'de 1950 sonrasında başlayan köyden şehre göç dalgasının iyi yönetilememesi nedeniyle şehirlerin plansız ve programsız şekilde büyüdüğünü, bu problemi ortadan kaldırmak için 2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde 'Kentsel Dönüşüm Seferberliği' başlatıldığını anımsattı.


190 BİN YAPI DÖNÜŞÜYOR


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, 2014 sonu itibarıyla 81 ilin tamamında dönüşümü başlattıklarını ifade eden Sarı, "Halihazırda 1 milyon 214 bin 505 vatandaşımıza ait 189 bin 649 yapıda, dönüşümü sürdürüyoruz" dedi.


Suyunu da üretecek


ProjeDE yenilenebilir enerji üretileceğini, mahalle ısıtma sistemi kurulacağını, yağmur suları ve atık suların yüksek seviyede değerlendirileceğini anlatan Sarı, yapacakları çalışmalara ilişkin şunları söyledi: "Ulusal şebekeden elektrik enerjisi kullanılmayacaktır. Diğer yerleşim yerlerine göre yüzde 90 oranından fazla enerji verimliliği sağlanacaktır. Proje kendi suyunu kendisi üretecek, maksimum atıksu geri kazanımı sağlanacaktır." 


Devlete kâr sağlayacak


Bakan Sarı, Süperkent sistemiyle kentsel hizmetlerin sağlanması amacıyla oluşan giderlerde minimum yüzde 44 tasarruf yapacaklarını dile getirdi. Projenin, 14'üncü yıldan itibaren, devlete maddi anlamda kâr sağlamaya başlayacağını bildiren Sarı, "Tükettikçe kâr eden, sadece tüketen değil üreten bir şehir olacak" dedi.



Akşam



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Eskişehir’de 75 bin nüfuslu, kişi başına 41 metre karelik yeşil alana sahip bir ‘Süper Kent’ kuruluyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın pilot il olarak seçtiği Eskişehir’e 75 bin nüfuslu ‘Süper Kent’ kuruluyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, ‘Süper Kent’ projesinin Türkiye’ye örnek olacağını söyledi.


Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Yılmaz Büyükerşen Belediye Meclis Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında ‘Süper Kent projesi’ ile ilgili bilgi verdi. Eskişehir’in geleceğine en az 50 yıl ışık tutacak imar planları çalışmalarına 2014 yılının ilk aylarında başlanıldığını belirten Büyükerşen, bu planların 1/25000′lik Nazım Plan dahil Porsuk çevresini kapsayan Afet Riskli Bölge Projesi ve Gündoğdu Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projeleri olduğunu söyledi. Planların yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Büyükşehir Belediyesini görevlendirdiğini anlatan Yılmaz Büyükerşen konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Eskişehir’in ikinci uydu kenti sayılacak Süper Kent planlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üstlenmişti. İstanbul Teknik Üniversitesi gerek Büyükşehir, gerek Bakanlığın görev alanlarına giren planların yapılmasını 2014 yılı başında üstlendi. İstanbul Teknik Üniversitesi ekiplerinin hazırladığı basınımız ve meslek odalarının incelemesine de sunulan bilimsel etütlere ve çağdaş şehircilik anlayışına uygun olarak hazırlanan planlarda sona yaklaşılmış bulunuyor. Bunlardan Afet Riskli Bölge Planları, bakanlık uzmanlarının incelemesine sunulmuş olup yakında Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonu’nda mülk sahiplerinin uzlaşım müzakerelerine açılarak onay işlemi başlatılacaktır. 1/25000′lik Nazım İmar Planı ise halen Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nda karar için görüşülmekte olup Nisan toplantısında Meclis’e getirilmesi beklenmektedir.”


ÇÖPLER ENERJİYE DÖNÜŞECEK


Yılmaz Büyükerşen, önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın açıkladığı Eskişehir’de kurulacak olan Süper Kent Projesi ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi:


“Süper Kent şehrin güneyindeki Kocakır bölgesinde bulunan 838 hektar alanı kapsayacaktır. Bölgede 18 bin 775 konut, çoğu ofis olarak 1342 ticaret yapısı, 1 hastane, 1 kültür merkezi, 42 aile sağlığı merkezi ile 75 bin nüfusa yetecek kadar okul ve diğer sosyal alanların da yanı sıra, kişi başına 41 metre karelik yeşil alana sahip olacaktır. Her konut başına 36 metrekare sebze ve meyve yetiştirilecek arka bahçeler olacak. Bina çatılarına konacak güneş panelleri ve güneş tarlaları ile 24.5 megavat enerji üretilerek yüze 94.3 oranında karbon salınımı azaltılacak. Hem alan hem de bina bazında su arıtma ve yağmur suyu biriktirme sistemleri ile arıtma sistemlerinden de sulama suyu sağlanacak, çöpler ise enerjiye dönüştürülecek. Bölgede bulunan Kayapınar ve Aşağı Çağlan Köyleri ise bölgenin güneyine taşınacaktır. Süper Kent alanının güneyinde çevre yolu yer alacak, ulaşım ise elektrikli ve hibrit otobüsler ile sağlanacaktır. Eskişehir Süper Kent Projesi diğer kentlere de örnek olmak üzere Antalya Expo’da sergilenecektir. “ 


Sözcü




Haber Korkusuz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığının pilot il olarak seçtiği Eskişehir'e 75 bin nüfuslu 'Süper Kent' kuruluyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Süper Kent' projesinin Türkiye'ye örnek olacağını söyleyerek, imar planlan çalışmalarına 2014 yılının ilk aylarında başlanıldığını belirtti. Planların yapılması için kendilerinin görevlendirildiğini anlatan Yılmaz Büyükerşen konuşmasını şöyle sürdürdü: "Süper Kent şehrin güneyindeki Kocakır bölgesinde bulunan 838 hektar alanı kapsayacaktır. Bölgede 18 bin 775 konut, 1342 ticaret yapısı, 1 hastane, 42 aile sağlığı merkezi ile okulun yanı sıra, kişi başına 41 metre karelik yeşil alana sahip olacaktır. Her konut için 36 metrekare arka bahçeler olacak, bina çatılarına güneş panelleri konulacak. Çöpler enerjiye dönüştürülecek."



Korkusuz



Haber Özgür Gündem Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nm pilot il olarak seçtiği Eskişehir'e 75 bin nüfuslu süper Kent' kurulacağı açıklandı Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen, düzenlediği basın toplantısında 'Süper Kent Projesi' ile ilgili olarak, "Eskişehir'in geleceğine en az 50 yıl ışık tutacak imar planları çalışmalarına 2014 yılının ilk aylarında başlanıldı, bu planlar 1/25000'Iik Nazmı Plan dahilinde Porsuk çevresini kapsayan 'Afet Riskli Bölge Projesi' ve 'Gündoğdu Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projeleri" olduğunu söyledi. Planların yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nm Büyükşehir Belediyesini görevlendirdiğini anlatan Yılmaz Büyiikerşen, "Eskişehir'in ikinci uydu kenti sayılacak Süper Kent planlanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üstlenmişti. İstanbul Teknik Üniversitesi gerek Büyükşehir, gerek Bakanlığın görev alanlarına giren planların yapılmasına 2014 yılı başında başladı Bunlardan Afet Riskli Bölge Planları, bakanlık uzmanlarının incelemesine sunulmuş olup yakında Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonu'nda mülk sahiplerinin uzlaşım müzakerelerine açılarak onay işlemi başlatılacaktır. 1/25000'lik Nazmı İmar Planı ise halen Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu'nda karar için görüşülmekte olup nisan toplantısında Meclis'e getirilmesi beklenmektedir" dedi. Büyükerşen, bölgede bulunan Kayapınar ve Aşağı Çağlan köylerinin bölgenin güneyine taşınacağını açıkladı.


Özgür Gündem


Geri Dön