26 / 04 / 2024

Ev kirası zammı hesaplama 2015!

Ev kirası zammı hesaplama 2015!

Ev kirası zammı, yenilenen kira sözleşmeleri için kira bedeline yapılan zam olarak karşımıza çıkıyor. Peki, yıllık olarak yenilenen kiraya ne kadar zam yapılır? İşte ev kirası zammı hesaplama 2015..



Ev kirası zammı hesaplama 2015!

Ev kirası zammı, yenilenen kira sözleşmeleri için kira bedeline yapılan zam olarak karşımıza çıkıyor. Yıllık olarak yapılan bu zamda meskenler için Kanunda belirlenen enflasyon oranlarının kullanılması gerekiyor.


Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, ev kirası zammı hesabında TÜİK tarafından her ay açıklanan üretici fiyat endeksi oranları kullanılıyor. 


Bu kural kanunda şu şekilde açıklanıyor; "Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


Hesaplamada kullanılan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE); belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı hesaplamada kullanılıyor.


Örnek:

Nisan ayında açıklanan ÜFE oranlarına göre, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı  %3,41. Buna göre ev kira bedeli üzerinden en fazla yüzde 3,41 oranında zam yapılması gerekiyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi nedir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön