29 / 03 / 2024

Evden erken çıkan kiracıya ceza yok mu?

Evden erken çıkan kiracıya ceza yok mu?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme taraflara birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor. Peki, evden erken çıkan kiracıya ceza yok mu?



Evden erken çıkan kiracıya ceza yok mu?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme taraflara birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor.


Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor. Sözleşme esasları Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.


Sözleşme, kanunda belirtilen durumlar halinde feshedilebiliyor. Peki, evden erken çıkan kiracıya ceza yok mu?


Kiralananın sözleşmenin bitiminden önce geri verilmesi

MADDE 325- Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. 


Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer.


Kiraya veren, yapmaktan kurtulduğu giderler ile kiralananı başka biçimde kullanmakla elde ettiği veya elde etmekten kasten kaçındığı yararları kira bedelinden indirmekle yükümlüdür.



Borçlar kanunun kiraya ilişkin hükümleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön