29 / 03 / 2024

Erken emeklilik şartları değişiyor mu? Erken emeklilikte yaş sınırı ve prim gün sayısı nasıl olacak?

 Erken emeklilik şartları değişiyor mu? Erken emeklilikte yaş sınırı ve prim gün sayısı nasıl olacak?

Erken emeklilik milyonlarca çalışanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Çalışan kadın için doğum borçlanması, erkekler için ise askerlik borçlanması ile erken emeklilik imkanı sağlanması mümkündür. Peki erken emeklilik şartları değişiyor mu, yaş sınırı ve prim gün sayısı nasıl olacak?



Türkiye'de erken emekli olmanın çeşitli yolları vardır. Her yıl gündemin en önemli konuları arasında yer alan erken emeklilikte  yasalar gereği bir çok imkanlar sunulmaktadır. İnternet aramaların da sıkla araştırılan erken emeklilik fırsatları ve değişiklikleri  ile ilgili detayları bu haberimizde derledik.

Çalışan vatandaşlar için erken emekli olmanın yollarını araştırmaktadır. Erken emekli olmanın çeşitli yolları bulunmaktadır. Yasalarımızla borçlanarak erken emekli olunabilir. Kadınlar için doğum borçlanması, erkek çalışanlar için ise askerlik borçlanması ile emeklilik tarihi öne çekerek bu uygulamadan faydalanabilir.

Erken emekli olmanın birçok yolu bulunmaktadır. 10 yıl yani 3600 günü tamamlayıp kısmi yaştan emeklilik, doğum ve askerlik borçlanması ile emeklilik tarihini öne alma gibi yöntemlerin dışında bazı meslekler için de erken emeklilik imkanı verilmektedir.  Özellikle ağır işlerde çalışanlar açısından erken emeklilik fırsatı yasalar gereği mümkün olabilmektedir.

 Erken emeklilik şartları değişiyor mu? Erken emeklilikte yaş sınırı ve prim gün sayısı nasıl olacak?

Çalışma ortamlarında bilindiği üzere ‘Yıpranma' konusunda kanunda yer alan bilgilere göre Fiili Hizmet Süresi Zammı (FHSZ) diye tarif ettiği bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek emeklilik imkânı sağlanmaktadır.  Yani bir yılda 12 ay çalışmış birisi 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyor ve işe giriş tarihi de 3 ay geri çekilebilmektedir.

Normal şartlarda çalışan vatandaşlara göre hem daha fazla prim elde etme imkânı veriyor, hem de yaş şartını geri çektiği için erken emeklilik ortaya çıkartılabiliyor.

 ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI DEĞİŞİYOR MU?

Erken emeklilik şartlarına yönelik herhangi bir değişiklik yapılmadı. Var olan yasalara göre erken emekli olmanın fırsatlarından faydalanmak mümkündür.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön