27 / 04 / 2024

Geri vermekle yükümlü zilyedin sorumluluğu ve hakları!

Geri vermekle yükümlü zilyedin sorumluluğu ve hakları!

Geri vermekle yükümlü zilyedin sorumluluğu ve hakları Medeni Kanun'un 993., 994. ve 995. maddelerinde iyi ve kötü niyetli durumuna göre ayırıyor. Zilyedin sorumluluğu ve hakları hakkında merak ettikleriniz haberimizde..



Geri vermekle yükümlü zilyedin sorumluluğu ve hakları


Geri vermekle yükümlü zilyedin sorumluluğu ve hakları, Medeni Kanun'da zilyedin iyi niyetli veya kötü niyetli olmasına göre değişiyor. Söz konusu Kanun'un 993., 994. ve 995. maddelerine bir göz atalım.


İyi niyetli zilyet bakımından 


a. Yararlanma 



Madde 993.- İyi niyetle zilyedi bulunduğu şeyi, karineyle mevcut hakkına uygun şekilde kullanan veya ondan yararlanan zilyet, o şeyi geri vermekle yükümlü olduğu kimseye karşı bu yüzden herhangi bir tazminat ödemek zorunda değildir. 

İyi niyetli zilyet, şeyin kaybedilmesinden, yok olmasından veya hasara uğramasından sorumlu olmaz.


b. Tazminat 


Madde 994.- İyi niyetli zilyet, geri vermeyi isteyen kimseden şey için yapmış olduğu zorunlu ve yararlı giderleri tazmin etmesini isteyebilir ve bu tazminat ödeninceye kadar şeyi geri vermekten kaçınabilir. 

İyi niyetli zilyet, diğer giderler için tazminat isteyemez. Ancak, şeyin geri verilmesinden önce kendisine bu giderler için bir tazminat önerilmezse, kendisi tarafından o şeyle birleştirilen ve zararsızca ayrılması mümkün bulunan eklemeleri o şeyi geri vermeden önce ayırıp alabilir. 

Zilyedin elde ettiği ürünler, yaptığı giderler sebebiyle doğan alacaklarına mahsup edilir.


İyi niyetli olmayan zilyet bakımından 

    

Madde 995.- İyi niyetli olmayan zilyet, geri vermekle yükümlü olduğu şeyi haksız alıkoymuş olması yüzünden hak sahibine verdiği zararlar ve elde ettiği veya elde etmeyi ihmal eylediği ürünler karşılığında tazminat ödemek zorundadır. 

    

İyi niyetli olmayan zilyet, yaptığı giderlerden ancak hak sahibi için de zorunlu olanların tazmin edilmesini isteyebilir. İyi niyetli olmayan zilyet, şeyi kime geri vereceğini bilmediği sürece ancak kusuruyla verdiği zararlardan sorumlu olur.


Zilyetlik nedir?

Zilyetliğin korunması!

Zilyetliğin hak karinesi olarak korunması!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön