25 / 04 / 2024

Çevre Kanunu denetim yükümlülüğü!

Çevre Kanunu denetim yükümlülüğü!

Çevre Kanunu 12. madde kapsamında denetleme yetkisine sahip Bakanlığın denetim, bilgi verme ve bildirim yükümlülüğüne dair esaslara yer veriliyor. İşte 2872 Sayılı Çevre Kanunu madde 12 esasları...



Çevre Kanunu denetim yükümlülüğü!

2872 Sayılı Çevre Kanunu 12 madde sine göre, denetim, bilgi verme ve bildirim yükümlülüğüne ilişkin usûl ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenleniyor.  


Çevre Kanunu denetim, bilgi verme ve bildirim yükümlülüğü ile ilgili yasal esaslar 12. maddede şu şekilde yer alıyor:


Denetim, bilgi verme ve bildirim yükümlülüğü

MADDE 12 – (Başlığı ile birlikte değişik madde: 5491 s. K. m.9 – RG: 13 Mayıs 2006 - Sayı : 26167) Bu Kanun hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi Bakanlığa  aittir. 


Gerektiğinde bu yetki, Bakanlıkça; il özel idarelerine,  çevre denetim birimlerini kuran belediye başkanlıklarına, Denizcilik Müsteşarlığına, Sahil Güvenlik Komutanlığına, 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre belirlenen denetleme görevlilerine veya Bakanlıkça uygun görülen diğer kurum ve kuruluşlara devredilir. Denetimler, Bakanlığın belirlediği denetim usûl ve esasları çerçevesinde yapılır.


Askerî işyerleri, askerî bölgeler ve tatbikatların bu Kanun çerçevesindeki denetimi ve neticelerine ait işlemler; Genelkurmay Başkanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Bakanlık tarafından müştereken hazırlanacak yönetmeliğe göre yürütülür.


İlgililer, Bakanlığın veya denetimle yetkili diğer mercilerin isteyecekleri bilgi ve belgeleri vermek, yetkililerin yaptıracakları analiz ve ölçümlerin giderlerini karşılamak, denetim esnasında her türlü kolaylığı göstermek zorundadırlar.


İlgililer, çevre kirliliğine neden olabilecek faaliyetleri ile ilgili olarak, kullandıkları hammadde, yakıt, çıkardıkları ürün ve atıklar ile üretim şemalarını, acil durum plânlarını, izleme sistemleri ve kirlilik raporları ile diğer bilgi ve belgeleri talep edilmesi halinde  Bakanlığa veya yetkili denetim birimine vermek zorundadırlar. 


Denetim, bilgi verme ve bildirim yükümlülüğüne ilişkin usûl ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. 



Çevre Kanunu!
Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön