26 / 04 / 2024

İmar Kanunu 18 uygulaması nasıl olur?

İmar Kanunu 18 uygulaması nasıl olur?

Posta gazetesi Köşe Yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinsinde okuyuculardan birinin 685 metrekare arsasının yüzde 30'unun kesilerek 90 metrekareye düştüğünü yazması üzerine İmar Kanunu 18 uygulamasından bahsetti...



685 metrekare arsam vardı. İmar geçmiş, yüzde 30 kesilmiş ama geriye 90 metrekare kalmış. Tapu diyor ki bilmiyorum, belediye diyor ki ben de bilmiyorum? Ben malımın hakkını nasıl koruyacağım? • M.A. 


Doğrusu anlattığınızı anlamak pek mümkün değil. Mevzi imar palın yapılırken parsellerin bir kısmına bedelsiz el konulur, bu tamam. Bu yasal bir el koymadır. 

Buna düzenleme ortaklık payı denilir. 

Bunlan belediyeler veya valilikler yaptınr. 

Tarla vasfından arsa vasfına geçen arazinin kazandığı değer bunu karşılar ama sizin sözünü ettiğiniz 685 metrekare arsa 90 metrekareye iniyorsa bu artık neredeyse tamamına el koyma anlamını taşır ki 90 metrekare neredeyse işe yaramaz bir alandır. Bu kesintinin yapılması haklı sebebe dayanmak zorundadır. Sizinkinde açcıkça haklı sebep ilkesi yok farzedilmiştir. 

Yani size İmar Kanunu 18 uygulaması yapılmamış, malınız elinizden alınmıştır. 

Şayet düzenleme ortaklık payı dışında bir alana el konulacaksa bu kamulaştırma yolu ile yapılır. Ancak olayınızda size 90 metrekare yer kaldığını nereden öğrendiyseniz neden 90 metrekare kaldığının yanıtı da oradadır. Dolayısı ile sizin bölgenizde 18 uygulamasını belediye yaptıysa yanıtı belediyede, valilik yaptırdı ise yanıtı valiliktedir. Üstelik paylar yeniden düzenlendikten sonra tescil için tapuya da gönderildiği için işlem dosyasında bizi aydınlatacak bilginin bulunması lazım. Size gerçek nedeni öğrenmeden şu şekilde bir dava açılır diyemiyorum. Zira bunun nedeni muhtelif olabilir. Belirlenecek sebebe göre de size idari veya adli dava açmanız gerekir denilebilecektir. Bunun için bir meslektaşımın yardımını almanızı öneririm, zira ortada bir mağduriyet bulunduğu kesin. 


Tamer Heper


Geri Dön