25 / 04 / 2024

İpotek fekki ücreti yasal mı?

İpotek fekki ücreti yasal mı?

Bankalar konut kredisi geri ödemelerinin sonunda ipoteğin fekki işlemi içinde tüketiciden belli bir ücret talep edebiliyor. Peki, ipotek fekki ücreti yasal mı?



İpotek fekki ücreti yasal mı?


İpotek tesis ücreti konut kredisi alırken tüketiciden talep edilen masraf kalemlerinden biri olarak kartşımıza çıkıyor. Bu ücret teminat olarak gösterilen evin üzerine koyulan ipoteğin işlemleri için alınıyor. 


Aslında krediyle alınan konut, tapu işlemlerinin bir parçası olan ipotek harcından muaf tutuluyor. Ancak bankalar, çalışan ve evrak maliyetlerini karşılamak için bu ücreti tahsil etmek isteyebiliyor.


Bankalar konut kredisi sürecinin başında ipotek koyma ücreti aldıkları gibi geri ödemelerin sonunda ipoteğin kaldırılma(fek) süreci için de tüketiciye belli bir ücret yansıtabiliyor. 


Torba kanunla birlikte bazı yeni yetkinlikler kazanan BDDK,  bankalar ile yapılan görüşmeler sonucunda tüketiciden alınan bazı masraf kalemlerine ilişkin düzenlemeler yapıldı. 


Buna göre konut kredisi kullanan kişileri yakından ilgilendiren ipotek fek ücreti için kaldırılma kararı alındı. Bunun anlamı, kredi kapanış aşamasında ve bankanın talebi doğrultusunda alınan bu ücret artık tüketiciden istenemeyecek. Banka tarafından istenilse de tüketicinin itiraz hakkı bulunuyor. 


Konut kredisi ipotek fekki nedir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön