28 / 03 / 2024

İstimlak etmek ne demek?

İstimlak etmek ne demek?

Kamulaştırma olarak da bilinen istimlak etmek ne demek? Merak ediyorsanız detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



İstimlak etmek ne demek?

Kamu yararı gözeten bir projenin uygulama kapsamına özel mülkiyete dahil gayrimenkullerin de girmesi halinde istimlak söz konusu oluyor. Bu noktada özel mülkiyet kapsamında olan gayrimenkullerin satın alınarak projeye dahil edilmesi "İstimlak etmek ne demek?" sorusunun yanıtı olarak karşımıza çıkıyor.


İstimlak işlemi kararı, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler ve belediyeler tarafından alınabiliyor.


Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus, istimlak kararının alınabilmesi için ortada yüksek bir kamu yararının ve ihtiyacının olmasıdır. Bir diğer husus ise projeye dahil edilen özel gayrimenkullerin karşılığının eksiksiz olarak verilmesidir.


İstimlağın, özel mülkiyet sahipleri tarafından kabul edilmemesi durumunda uzlaşma komisyonları kurularak itiraz eden kimse ile pazarlık usulü ile anlaşmanın sağlanması amaçlanıyor. Uzlaşmanın sağlanması halinde tapuya gidilip takas işlemi yapılıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön