20 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı nedir?

Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı nedir?

Tüm belediyeleri kapsayan 5393 sayılı Belediye Kanunu gereğince belediyeler kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabiliyor. Peki, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı nedir? Proje nasıl uygulanır?



Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı nedir?

Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı projeleri ile ilgili esaslar; belediyenin kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usûl ve esaslarını düzenleyen 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında yer alıyor.


Tüm belediyeleri kapsayan kanun gereğince, belediye, kentin gelişimine uygun olarak eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek; konut alanları, sanayi ve ticaret alanları, teknoloji parkları ve sosyal donatılar oluşturmak, deprem riskine karşı tedbirler almak veya kentin tarihî ve kültürel dokusunu korumak amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabiliyor.


Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ile ilgili esaslar, 5393 sayılı kanunda 73. maddede şu şekilde açıklanıyor:


Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı

MADDE 73.- Belediye, kentin gelişimine uygun olarak eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek; konut alanları, sanayi ve ticaret alanları, teknoloji parkları ve sosyal donatılar oluşturmak, deprem riskine karşı tedbirler almak veya kentin tarihî ve kültürel dokusunu korumak amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilir.


Kentsel dönüşüm ve gelişim projelerine konu olacak alanlar, meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ile ilân edilir.


Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarında yıkılarak yeniden yapılacak münferit yapılarda ilgili resim ve harçların dörtte biri alınır.


Bir yerin kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilân edilebilmesi için; o yerin belediye veya mücavir alan sınırları içerisinde bulunması ve en az ellibin metrekare olması şarttır.


Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarında bulunan yapıların boşaltılması, yıkımı ve kamulaştırılmasında anlaşma yolu esastır. 


Kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamında bulunan mülk sahipleri tarafından açılacak davalar, mahkemelerde öncelikle görüşülür ve karara bağlanır.



Kentsel dönüşümde 50 soru 50 cevap!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön