25 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi kaç taksitte ödenir?

Kira gelir vergisi kaç taksitte ödenir?

Taşınmaz mal kiralamalarından gelir elde eden kimselerin, elde ettikleri gelir için kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Peki, kira gelir vergisi ödemeleri nasıl yapılır? Kira gelir vergisi kaç taksitte ödenir?



Kira gelir vergisi kaç taksitte ödenir?

Taşınmaz mal kiralamalarından gelir elde eden kimselerin, elde ettikleri gelir için kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor.


Vergi ödemelerinde öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Elde edilen kira gelirinin beyanname istisna bedelini aşması halinde beyanname verilerek ödeme yapılıyor.


2014 yılında; Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını 2013 yılı için 3.200 TL aşanlar,


İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 2013 yılı için 26.000 TL aşanlar, 


Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2013 yılı için 1.390 TL) aşanlar yıllık beyanname verdi.


Peki, kira gelir vergisi ödemeleri nasıl yapılır? Kira gelir vergisi kaç taksitte ödenir?


Kira gelir vergisi ödemeleri iki eşit taksit halinde yapılabiliyor. Ödemeler için ilk taksitler Mart ayında; ikinci taksitler ise Temmuz ayında yapılıyor. Buna göre 2013 yılında elde edilen kira gelirinin vergisi ödendi.


2014 yılı içerisinde elde edilen kira gelirinin vergisi ise 2015 yılında ödenecek.



Konut kredisi kira gelirinden düşer mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön