25 / 04 / 2024

Kira kontratı kaç nüsha olmalıdır?

Kira kontratı kaç nüsha olmalıdır?

Kira kontratı, taşınmaz kiralamalarında kiracı ve mal sahibi arasında imzalanıyor. Noter huzurunda da imzalanabilen kira kontratı kaç nüsha olmalıdır? Kira kontratı için damga vergisi nasıl ödenmelidir?



Kira kontratı kaç nüsha olmalıdır?

Kira kontratı, taşınmaz kiralamalarında kiracı ve mal sahibi arasında imzalanıyor. Noter huzurunda da imzalanabilen kira kontratında istenmesi durumunda kefil imzası da yer alıyor.


Borçlar Kanunu kapsamında; Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor. Peki, kira kontratı kaç nüsha olmalıdır?


Kira kontratı, biri mal sahibinde biri kiracıda kalmak üzere iki nüsha halinde düzenlenebiliyor.


Kira kontratı damga vergisi..

Kira sözleşmesi için damga vergisi ödenebiliyor. Kira sözleşmesi için ödenecek vergi, kira bedeli üzerinden belirleniyor. Sözleşmede kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Aksi halde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.


Vergiye tabi tutulan kira sözleşmeleri için binde 1,89 oranında damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. Vergi her bir nüsha için ödeniyor. Kefilli kira sözleşmelerinde vergi farklı şekilde hesaplanıyor.


Kefilli sözleşmelerde..

- Kira mukavelenameleri (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) (Binde 1,89)


- Kefalet, teminat ve rehin senetleri (Binde 9,48)


Yukarıda yer alan vergi oranlarına göre, kefilli kira sözleşmeleri için 1.89+9,48=11.37 oranında damga vergisi ödenmesi gerekiyor.



Kira kontratının tek taraflı feshi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön