26 / 04 / 2024

Kira sözleşmesine aykırılık nedeniyle tahliye!

Kira sözleşmesine aykırılık nedeniyle tahliye!

Kira sözleşmesinde taraflar kiralananı ne şekilde kullanılmasına karar vermişler ise bu karara uygun kullanılması gerekiyor. Sözleşmeye aykırı olarak amaç dışı kullanılması akte aykırılık kabul ediliyor. İşte,kira sözleşmesine aykırılık nedeniyle tahliye!



Kira sözleşmesine aykırılık nedeniyle tahliye!

Kiracı, kiraladığı gayrimenkulu kullanırken tam bir özen göstermek, eğer kiralanan gayrimenkul bir apartman dairesi ise , binada bulunan diğer kat malikleri ve kiracılara karşı gereken sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlü oluyor. 


Kiracı bu konuda kendisine ihtar yapılmasına rağmen sürekli olarak yükümlülüklerini yerine getirmez, kiraladığı gayrimenkulu aleni şekilde kötü kullanır, zarar verir, diğer kişileri rahatsız ederse, kiralayan bu nedenlerden ötürü tazminat talebi ile birlikte kira sözleşmesinin feshedilmesini ve tahliye isteyebiliyor. 


Kiralanan gayrimenkulu sözleşmede belirtilen koşullara aykırı kullanma, kendisinin kiraladığı gayrimenkulde başkasının ikamet etmesi, konut olarak kiralanmış gayrimenkulun işyeri olarak kullanılması kiralananda fuhuş yapılması, kumar oynatılması , sürekli gürültü yapılarak diğer kişileri rahatsız etme gibi nedenlerle tahliye davası açılabiliyor. 


Sözleşmeye aykırı olarak amaç dışı kullanılması akte aykırılık kabul ediliyor. Sözleşmede taraflar kiralananı ne şekilde kullanılmasına karar vermişler ise bu karara uygun kullanmak zorunda oluyor aksi bir kullanım sözleşmeye aykırılık teşkil ediyor. Sözleşmeye aykırılık sebepleri;


* Kiralanan yerde kardeşin oturtulması,akte aykırılıktır.


* Kiracının ,kiralayana (-eşine,çocuğuna)hakareti,etkili eylemi,sürekli kumar oynatması,odun kırması,hayvan beslemek(Köpek beslemek te dahildir.),Komşuları rahatsız edecek şekilde girip-çıkmak,yüksek sesle konuşmak,fuhuş yaptırmak,yangın tehlikesinin bulunması,öldürme ve eve yakma-yıkma tehditi,Burada dikkat edilecek önemli husus şudur:Bu davada akte aykırılığın varlığı herzaman açık ve kesin olarak belirlenememektedir. Bu durumda kiralanan yerde keşif yapılıp aykırılığının devam edip etmediği belirlenmeli ve gerekirse mahalli bilirkişi dinleyerek örf ve adete göre akte aykırılık sayılıp-sayılamayacağı belirlenmelidir.


* Kiracının binada yaptığı değişiklik ile binanın değerinde artış olmuş olsa bile bu durum aykırılığın varlığını ortadan kaldırmaz.


* İşyerinin kiracı tarafından sürekli kapalı tutulması akte aykırılık oluşturur.


* İki oda arasında ki duvarın kaldırılması akte aykırılık sayılır.


Kira sözleşmesine Aykırılık Nedeniyle Tahliye Davası!


* Sözleşmeye aykırılığın şekil şartı aranmaksızın kiracıya ihtarname göndermek suretiyle belirli bir süre içerisinde aykırılığın giderilmesi istenmesi gerekiyor.İhtarda mutlaka süre belirtilmeli. (1 hafta-1 ay içerisinde tahliye ediniz gibi) ,aksi takdirde hukuki bir sonuç alınmayabilir. 


* Açıktan fena kullanma söz konusu ise ihtara gerek olmaksızın doğrudan dava açılabiliyor. Davanın açılması Süreye tabii olmuyor. 


* Akte aykırılık iddiasının bizatihi kiralanan yer ve kiralananın kullanılması ile ilgisinin olması gerekiyor. 


* Her zaman giderilmesi mümkün olan değişiklikler akte aykırılık oluşturmuyor. 


Kiracı tahliyesi yetkili mahkeme!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön