28 / 03 / 2024

Kiracı, kira ödemiyor ise kiracıya noterden ihtarname gönderin!

Kiracı, kira ödemiyor ise kiracıya noterden ihtarname gönderin!

Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, kiracım kiramı ödemiyor, onu çıkarabilir miyim diyen okuruna cevap veriyor. İşte o yazı!



Tek ihtar yeterli


Kiracımla iki yıllık kontrat yaptım. Kiracı birinci ayı gecikmeli ödedi İkinciyi ödemedi. Maaşımı alamadım falan diyor. Anlaşılıyor ki sonraki aylarda da kira gelmeyecek. Bu durumda kiracımı çıkarabilir miyim? Neler yapmam gerekiyor?


Kira sözleşmeleri iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerdir. Bir tarafta sözleşme süresinde malını kullandıracak kimse yani sizin olayınızda evin sahibi vardır. Diğer tarafta da sözleşme süresince kullanıma karşı bedel ödeyecek olan kiracı yani iki taraf da birbirlerine borçludur.


Ev sahibinin borcu evini kullandırma borcu, kiracının borcu da kullanma bedeli ödeme borcu. Siz borcunuzu yerine getiriyorsunuz yani kiracı bu yeri kullanıyor, ancak kiracı kullanma bedelini ödemiyor. Bu durumda yapacağınız şey kiracıya noterden bir ihtarname göndermektir. İhtarname ile kiracıya borcu olan kira bedelini ödemesi için 30 gün süre tanıyacaksınız. Bu 30 gün kanunun öngördüğü süredir, benim önerim değildir, ihtarnamenin tebliğinden sonra 30 gün kira bedelinin ödenmesi için bekleyeceksiniz. 30 gün dolduğunda kira hâlâ ödenmedi ise hemen sulh hukuk mahkemesine başvurup ‘temerrüt’ nedeni ile tahliye davası açacaksınız. Bu dava süresince kira yine ödenmezse ne olacak? Konu sadece tahliye talebi ise aynı şey tekrarlanacak. Ancak bunun bir de icra takibi faslı var. Konu daha profesyonel hale geldiğinde 30 günlük İhtar noterden göndermek yerine icra dairesinden 30 günlük ihtarlı ödeme emri göndermek yolu ile icra takibi yapmak da mümkün. Bu durumda takip kesinleştiğinde hem alacağın tahsili için haciz işlemi başlatmak hem de tahliye talebi ile dava açmak mümkün. 


Ancak bunu her vatandaş yapamayacağı için bir meslektaşımın yardımına ihtiyaç olacak. Anlattığım yol kiracının tahliyesi için en kısa yollardan biridir. Bu konu açıldığında genelde “Peki ihtarnamenin iki tane olması gerekmez mi?” diye sorulur. Hayır iki tane olması gerekmez, bir tek ihtarname dahi tahliye için yeterlidir. İki tane ihtarname ile de tahliye davası açılabilir ama o kira döneminin sonunda açılabilir. Bu nedenle uzun zaman ister ve prosedürü farklıdır. Zaman zaman ondan da söz ediyorum onu da bir gün yazarım


Tamer Heper/Posta



Geri Dön