25 / 04 / 2024

Kiracı depozito bedeli 2016 ne kadar?

Kiracı depozito bedeli 2016 ne kadar?

Ev veya işyerini kiraya veren kimseler, kiracılarından ilk ayın kira bedelini peşin alabiliyor. Ayrıca mal sahiplerinin kiracıdan depozito isteme hakları da bulunuyor. Peki, kiracı depozito bedeli 2016 ne kadar?



Ev veya işyerini kiraya veren kimseler, kiracılarından ilk ayın kira bedelini peşin alabiliyor. Ayrıca mal sahiplerinin kiracıdan depozito isteme hakları da bulunuyor.


Söz konusu depozito bedeli, kiracıdan alınan güvence bedeli oluyor. Mal sahibi olası zararlara karşılık olarak kiralamanın başlangıcında bu bedeli talep ediyor.


Kiralama sonunda herhangi bir zararın yaşanmaması halinde depozito bedeli de iade ediliyor. Peki, kiracı depozito bedeli 2016 ne kadar?


Kiracı depozito bedeli 2016

Mal sahibi kiracısından istediği miktarda depozito talep edemiyor. Kanunen konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor. Buna göre kira bedeli 1000 TL ise, en fazla 3 bin TL depozito talep edilebiliyor.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.



2016 Mayıs kira artış oranı!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön