28 / 03 / 2024

Kiracının evi kiraya vermesi mümkün müdür?

Kiracının evi kiraya vermesi mümkün müdür?

Kira sözleşmesini imzalayan kiraya verenin kiracısına karşı borçları olduğu gibi kiracının da kiraya verene karşı borçları bulunuyor. Peki, kiracının evi kiraya vermesi mümkün müdür? İşte kiracının kiraya vermesi...



Kiracının evi kiraya vermesi mümkün müdür?

Kira sözleşmesi ile kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor.


Bu sözleşmeyi imzalayan taraflar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Kiraya verenin kiracısına karşı borçları olduğu gibi kiracının da kiraya verene karşı borçları bulunuyor. Peki, Kiracının evi kiraya vermesi mümkün müdür?


Alt kira ve kullanım hakkının devri

Borçlar Kanunu gereğince kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebiliyor.


Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemiyor.


Alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde kullandığı takdirde kiracı, kiraya verene karşı sorumlu oluyor. 


Bu durumda kiraya veren, kiracısına karşı sahip olduğu hakları alt kiracıya veya kullanım hakkını devralana karşı da kullanabiliyor.


Kira ilişkisinin devredilmesi

Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.


Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.


İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.



Satış nedeniyle kiracı tahliyesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön