23 / 04 / 2024

Kiralanan taşınmazın tahliyesi takip talebi!

Kiralanan taşınmazın tahliyesi takip talebi!

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracının kira bedelini ödememesi halinde mal sahipleri, kiracı hakkında icra takibi başlatmak isteyebiliyor. Peki, kiralanan taşınmazın tahliyesi takip talebi nasıl yapılır?



Kiralanan taşınmazın tahliyesi takip talebi!

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracının kira bedelini ödememesi halinde mal sahipleri, kiracı hakkında icra takibi başlatmak isteyebiliyor.


Alacaklı olan kiraya veren, kiranın ödenmesi ile birlikte aynı zamanda tahliyesini de istiyorsa, ilamsız tahliye takibi yapması gerekiyor.


İcra ve İflas Hukukunda ilamsız icra, kural olarak yalnız para ve teminat alacakları için mümkün iken istisnai olarak kira bedelinin ödenmemesi halinde ilamsız icra yoluna başvurulabileceği düzenleniyor.


Kiralanan taşınmazların ilâmsız icra yoluyla tahliyesi, sadece kira sözleşmesi ile kiralanmış taşınmazlar hakkında uygulanır. Kira dışında kalan tahliye talepleri, genel hükümlere göre gerçekleşecektir.


İlamsız tahliye takibi için yetkili icra dairesi, (HMK)’nun yetkiye ilişkin hükümlerine göre belirleniyor. Bu nedenle, genel yetkili icra dairesi, borçlunun (kiracının) yerleşim yerindeki icra dairesi oluyor.


Takip talebi, genel haciz yolundaki gibi doldurulur. Takip talebinde, alacaklı olarak kiraya veren birden fazla ise, bunların tümü; borçlu olarak kiracı veya birden fazla kiracı varsa, bunların tümü gösterilmelidir. 


Bu takip yolunda alacaklı iki şeyi talep edebilir: Ödenmeyen kira bedellerinin ödenmesi ve kiracının taşınmazı tahliyesi. Takip talebine, varsa yazılı kira sözleşmesi de eklenmelidir.




Kiralanan taşınmazın tahliyesi davası nasıl açılır?





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön