19 / 04 / 2024

Kiralanan taşınmazın tahliyesi şartları!

Kiralanan taşınmazın tahliyesi şartları!

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden önce bildirimde bulunarak çıkabiliyor. Peki, kiralanan taşınmazın tahliyesi şartları nelerdir? Taşınmaz nasıl tahliye edilir?



Kiralanan taşınmazın tahliyesi şartları!

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 


Bu nedenle tahliye için onbeş gün önce bildirimde bulunulması gerekiyor. Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin yazılı şekilde yapılması gerekiyor. Peki, kiralanan taşınmazın tahliyesi şartları nelerdir?


Sözleşme bitiminden önce tahliye

Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. 


Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer.


Kiraya veren, yapmaktan kurtulduğu giderler ile kiralananı başka biçimde kullanmakla elde ettiği veya elde etmekten kasten kaçındığı yararları kira bedelinden indirmekle yükümlüdür.


Mal sahibinin tahliye şartları

1. Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle

-Gereksinim, 

-Yeniden inşa 

-İmar

-Yeni malikin gereksinimi


2.Kiracıdan kaynaklanan sebeplerle

-Tahliye taahhütnamesi vermesi

-İki haklı ihtar alması

-Aynı ilçede evinin bulunması



Kiracının evi boşaltma süresi ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön