26 / 04 / 2024

Kiracının evi boşaltma süresi ne kadar?

Kiracının evi boşaltma süresi ne kadar?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracı, her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler. Peki, kiracının evi boşaltma süresi ne kadar?



Kiracının evi boşaltma süresi ne kadar?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor.


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı tahliye taahhütnamesi vererek taşınmazdan çıkacağı tarihi bildirebiliyor. Tahliye taahhüdü veren ancak buna rağmen evi boşaltmayan kiracılar hakkında dava açılabilmesi veya icra takibi yapılabilmesi için, taahhüt tarihinden 30 gün önce kiracıya ihtar çekilmiş olması gerekiyor.  


Peki, kiracının evi boşaltma süresi ne kadar? Kiracının evi boşaltma süresi nedir?


Kiracının evi boşaltma süresi, tahliye bildirimi ile kiracıya verilen süreden ibaret oluyor. Bu süre içerisinde kiracının taşınmazı tahliye etmesi gerekiyor. Aksi halde mal sahibi bir aylık kira bedelini de talep edebiliyor.



Kiracının evi kiraya vermesi mümkün müdür?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön